Konkurserna rusar i handeln – de var mest utsatta

Allt fler slås ut i tuffa omvärldsläget.

Konkurserna ökar kraftigt i handeln, visar UC:s senaste rapport. Inflationen och höjda räntor börjar ta ut sin rätt och det syns tydligt i statistiken.

Totalt gick 18 procent fler detaljhandlare i konkurs i augusti i år, jämfört med förra året. Men allra värst gick det för partihandeln, där konkurserna ökade med 53 procent.

Annons

Att hushållen har mindre kvar i kassan till följd av minskade reallöner och osäkerhet inför det framtida säkerhets- och energiläget börjar avspeglas på antalet konkurser i landet. Hushållen håller i plånboken för nöjen och konsumtionsvaror när inflationen spås klättra mot nya skyhöga nivåer till hösten, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i ett uttalande.

Men det var faktiskt en bransch som hade det ännu tuffare, nämligen hotell och restaurang. Här var ökningen hisnande 71 procent jämfört med ifjol.

För hotell och restaurang, som har haft medvind sedan restriktionerna släpptes i vintras, innebär det här en tragisk vändning där ökade konkurserna är att vänta. En trend som vi nu ser början på med över 70 procent högre antal konkurser under augusti än samma månad under pandemiåret 2021, säger Johanna Blomé.

Totalt ökade konkurserna med 14 procent över hela landet och samtliga branscher i augusti.

Annons