Köpa e-handel? – så mår e-handelsmarknaden: ”Mer ute”

"Tar längre tid".

Hur mår egentligen köp- och säljmarknaden för e-handeln i Sverige. Vi frågade Ehandelsmäklarna som, vilket namnet antyder, agerar mäklare vid e-handelsförsäljningar.

Det finns ingen riktig statistik på det, men känslan är att det är ökande men något avvaktande. Framförallt aktörer som omsätter 1 till 5 miljoner kronor som idag säljer sina verksamheter med gott resultat. Mindre och olönsamma aktörer som inte har kommit så långt i sin resa, behöver se över sin prissättning, säger Peter Johansson, vd på Ehandelsmäklarna till Ehandel.

Annons

Kan förlänga processen

Som bekant befinner vi oss fortsatt i ett läge med höga räntor. Samtidigt har inflationen fallit tillbaka kraftigt senaste halvåret och nu väntar troligen flera räntesänkningar.

Hur har lågkonjunkturen påverkat köp- och säljviljan?

Lågkonjunkturen kan förlänga försäljningsprocessen. Det finns fortfarande bra möjligheter att sälja en fungerande verksamhet, medan bolag som i dag har svårt att ta ut någon lön kan ta längre tid och vara svåra att sälja.

"Ökande i höst"

Hur blir det framåt och under fortsättningen av året? Peter Johansson är försiktigt positiv.

Jag tror att det kommer att vara ökande i höst. Fler e-handelsbolag ligger ute till försäljning nu, men det tar längre tid. Man får vara lite uppfinningsrik när man hittar rätt köpare. Sedan om man inte har för bråttom så får man ofta lite bättre betalt, avslutar han.

Annons