Kronans apotek satsar på leverans av kylda läkemedel – först i Sverige

Krokar arm med välkänd last mile-aktör.

Ett samarbete med last-mile företaget Gordon Delivery ska möjliggöra leverans av läkemedel som kräver kyla.

Kronans Apotek har över 320 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en snabbt växande e-handel som levererar till landets alla delar. Tillsammans med Gordon Delivery blir Kronans Apotek nu först i Sverige med hemleverans av kylda läkemedel i en aktiv, obruten kylkedja.

Annons

Vi har valt att fokusera på en bred, geografisk täckning och ser det som vår uppgift att säkerställa en jämlik tillgänglighet av livsviktiga läkemedel, säger Hannes Hasselrot, VD på Kronans Apotek.

Varje månad får runt 600 000 hushåll runt om i Norden sina matkassar hemlevererade av last mile-företaget Gordon Delivery. Tillsammans med Kronans Apotek breddar man nu erbjudandet till att inkludera hemleveranser av kylda läkemedel.

Hos våra kunder finns en stor efterfrågan på hemleverans av kylda läkemedel, och vi är mycket glada att tillsammans med Gordon Delivery kunna erbjuda det, oavsett om man bor i stad eller glesbygd, säger Cecilia von Stockenström, Affärsutvecklare e-handel, Kronans Apotek.

Gordon Delivery täcker, enligt dem själva, större delen av den nordiska marknaden och erbjuder skräddarsydda tjänster för leveranser med obruten kylkedja.

Till skillnad från många andra last mile-aktörer är vi inte begränsade till att leverera i storstäder utan når över 90 procent av alla invånare i Sverige, säger Andreas Furu, säljchef på Gordon Delivery.

För att säkerställa att leveranserna håller en jämn, kyld temperatur använder Gordon Delivery sig av en så kallad aktiv kylkedja; alla terminaler är kylda och hela fordonsflottan består av kylbilar.

Med den egenutvecklade temperatursensor HotBot kan trafikledningen följa temperaturen i fordonen i realtid och agera direkt om ett problem skulle uppstå. För Kronans Apotek innebär det att man kan minska på mängden förpackningar, minska vikten av det som behöver transporteras och slipper hantera flöden av stora kylväskor.

Med vår aktiva kylkedja kan kunderna känna sig helt trygga med att läkemedlen kommer fram på både ett säkert och klimatbesparande sätt. Det känns oerhört roligt att tillsammans med Kronans Apotek erbjuda en tjänst som underlättar vardagen för många människor, säger Andreas Furu, Gordon Delivery.

Annons

Gordon Delivery grundades 2015 och når idag närmare 20 miljoner konsumenter i Norden genom samkörning för olika kunder som till exempel, Ica och Coop. Bolaget är specialiserat på digitaliserade flöden av just temperaturreglerade last mile-leveranser. Utöver det lutar de sig även mot ett till affärsben; en SaaS-plattform för last mile som de licensierar ut till andra bolag. Under 2021 omsatte bolaget 413 miljoner kronor.

 

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!