E-handelsskulderna växer dramatiskt – Kronofogden varnar

9 miljarder första halvåret.

Just nu är vi inne i handelns högsäsong som inleddes med Singles Day och fortsatte med Black Friday, Cyber Monday och nu julhandeln.

Många passar på att fynda julklappar under den här perioden, men samtidigt är det allt vanligare att shoppingen finansieras av lån. Skuldbeloppen växer kraftigt från år till år. Under det första halvåret har skuldbeloppet stigit med nära 13 procent jämfört med i fjol, och landade på 9 miljarder kronor. Det rapporterar SvD som hänvisar till statistik från Kronofogden.

Annons

Vi ser att ärendemängderna ökar och det är skulder kopplade till e-handel. Det handlar om ärenden från Klarna, Qliro och andra, säger Johan Krantz, analytiker hos Kronofogden.

E-handeln är det nya. För sex eller sju år sedan var det telekombolagen som toppade Kronofogdens listor, när konsumenter i jakten på den senaste mobilmodellen köpte den på avbetalning.

Förutom Klarna och Qliro hamnar även kredit- och finansbolag som Arvato, Collector bank, Svea Direkt och Sileo på topp tio-listan över bolag som har flest antal betalningsförelägganden. Enligt Klarna hanterar företaget cirka hälften av transaktionerna inom svensk e-handel, vilket Kronofogden har analyserat.

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning hos Kronofogden när kunderna väljer faktura

Enligt Kronofogden har antalet ansökningar med ursprung hos Klarna varit olika hög från år till år. Vad den siffran landar på i år är än oklart. Det året som hittills har haft flest ansökningar hos Kronofogden, kommande från Klarna, har varit fjolåret.

Under 2018 har antalet ansökningar summerats till 35 753 stycken. Under hela 2016 låg antalet ansökningar på 27 457 stycken, och fram till 23 oktober i år 25 847 stycken.

Ökningen kan ha att göra med att Klarna har blivit bank, att man lånar ut större belopp, säger Johan Krantz och tillägger:

De här lär ju knappast minska, trenden kring e-handel och krediter håller i sig. Det finns en annan attityd till lån och krediter, det är lättillgängligt och accepterat att leva med krediter. Men det har stora risker.

Annons

Det totala skuldbeloppet för ansökningar om betalningsförelägganden som har ursprung hos Klarna har ökat varje år, enligt Kronofogden. Det skuldbeloppet summerades till 129 miljoner kronor för helåret 2016, och i år, bara fram till 23 oktober, låg den summan på 253 miljoner kronor. Sedan 2016 har medianskulden ökat från 1 816 kronor, till 4 375 kronor i år.

Annons