Kunderna vill gärna att paketbudet ska rasta hunden

Lämna paket och hämta hund?

När ett bud knackar på dörren så finns det tydligen flera sysslor som mottagaren önskar få hjälp med. Vad vill egentligen kunderna använda buden till i framtiden?

LÄS ÄVEN: Brevbärare kan snart installera elektronik åt nätkunder

Annons

Redan 2014 så talade PostNord om framtidens brevbärare som inte bara skulle leverera paket utan även installera olika produkter i mottagarnas hem.

Bättre utbildade brevbärare kan hjälpa till med till exempel installationer av elektronik och köksutrustning och montera och forsla bort. Sådan servicelogistik är en blivande miljardmarknad om ett par år, sade Håkan Ericsson, dåvarande PostNord-vd till Dagens industri.

"Visar på ett förtroende för chaufförerna"

Nu har konkurrenten Best Transport undersökt saken lite närmare, i en färsk undersökning, och frågat ut tusen svenskar hur de ser på framtidens bud. Resultatet visar att avhämtning av prylar, montering och snöskottning kan bli populärt. Andra vill ha hjälp med skjuts till jobbet och rastning av hunden.

Att det finns önskemål om att bud hjälper till med hundrastning, skjuts till jobbet eller upphämtning efter restaurangbesöket visar på ett förtroende för chaufförerna, vilket är väldigt roligt, säger Best Transports vd Niklas Knight i en kommentar till undersökningen.

LÄS ÄVEN: Skulle leverera e-handlat paket – stal mottagarens hund

Hundrastning är dock inte det första på listan. Var tredje svensk önskar att få hjälp med avhämtning av saker som ska skänkas eller säljas. Därefter följer montering av möbler och installation av elektronik, något som alltså länge diskuterats inom logistikbranschen. Mottagarna kan även se sig själva använda buden för snöskottning och bortforsling av trädgårdsavfall.

Best Transport konstaterar även att många verkar ångra att de inte beställde med hemleverans.

Var femte svensk verkar dessutom ångra att de inte beställde varor med hemleverans från början. De vill nämligen använda ett bud för att hämta sin beställning hos ombudet, skriver fraktbolaget.

Annons

Det här önskar sig svenskarna av framtidens bud, enligt undersökningen:

  1. Avhämtning av saker som ska skänkas eller säljas
  2. Montera möbler och installera elektronik
  3. Skotta snö och forsla bort trädgårdsavfall
  4. Hämta beställda varor hos ombud
  5. Hämta mig från krog eller restaurang
  6. Handla mat och göra ärenden
  7. Köra mig till och från jobbet
  8. Gå ut med soporna och källsorteringen
  9. Gå ut med hunden
  10. Skjutsa till och från fritidsaktiviteter

Annons