Lagerrobotarna tar stryk på börsen – rasar nästan 40 procent

"Ser en risk för negativ omsättningstillväxt".

Autostore, som är kända för sina robotlösningar för lager, har haft det tuft på börsen den senaste tiden. Man noterades hösten 2021 och värderades då till drygt 100 miljoner kronor.

De sista tre månaderna har dock utvecklingen pekat rakt nedåt. Aktien har nämligen fallit med runt 40 procent under perioden och runt 20 procent bara under den senaste månaden.

Annons

Orderingången ger en fingervisning för nästa år och vilken tillväxt man kan förvänta sig då. Tittar man på siffrorna för 2023 så kännetecknas de av längre ledtider och extraordinär efterfrågan under och efter pandemin. Därför ser vi en risk för negativ omsättningstillväxt under 2024, säger Emilie Krutnes Engen, analytiker på DNB Markets, till Finansavisen.

Autostores värdering är i dag satt till omkring 46 miljarder kronor. Efter rusningen i och i anslutning till pandemin ser experterna en risk i att efterfrågan nu faller.

Delvis på grund av det makroekonomiska klimatet som råder, men också för att kunderna redan investerat i Autostores lösning.

Nu ser man att handeln kämpar med minskande efterfrågan, ökande räntekostnader och hög inflation. Vi tror att det kommer att bromsa investeringsviljan för Autostores kunder och det gäller också marknaden generellt, säger Emilie Krutnes Engen.

Annons