Larmet efter nya raset – ”krisen är total”

Går mot än mörkare tider.

Läget i den redan hårt utsatta sko- och modehandeln har blivit ännu värre. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Handel Stilindex. Där framgår nämligen att klädförsäljningen rasade med 13 procent och skoförsäljningen med hela 19,5 procent i oktober.

För åttonde månaden i rad tvingas kläd- och skohandeln bevittna tvåsiffriga försäljningstapp. En sådan utveckling är naturligtvis fullständigt ohållbar och krisen är närmast total, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett uttalande.

Annons

Till detta kommer de restriktioner med avrådan om besök i butiker och köpcentrum som nu omfattar 80 procent av den svenska befolkningen, vilket inte fångas upp av denna undersökning. Vi har anledning att befara en än större nedgång för branschen framöver, fortsätter han.

Ackumulerat för året har nu skobranschen tappat nästan 30 procent av sin försäljning, medan klädförsäljningen backat med nästan 17 procent.

Det är tusentals företag och tiotusentals arbetstillfällen som står på spel. Sko- och klädhandeln utgör ovärderliga inslag i de svenska stadskärnorna och vi är mycket oroade över vart detta slutar om inte kraftfulla åtgärder vidtas, säger Mats Hedenström.

Annons