Larmet: XXL vinstvarnar – tvingas lämna landet

"Inte lyckats att skapa en lönsam verksamhet där".

Norskägda sportkedjan XXL har, liksom många handlare, det kämpigt just nu. Lågkonjunkturen står minst sagt för dörren, i spåren av massiv inflation och skyhöga el- och energipriser. Konsumenterna håller därmed allt hårdare i den berömda plånboken.

XXL räknar med intäkter på mellan motsvarande 2,4 och 2,5 miljarder svenska kronor under årets fjärde kvartal, enligt ett pressutskick. Och det är än nedgång från Q4 i fjol, då omsättningen uppgick till motsvarande 2,8 miljarder kronor. 

Annons

Inte lyckats bli lönsamma

Rörelseresultatet väntas ticka in på mellan 53 och 105 miljoner, medan vinsten under fjärde kvartalet 2021 låg på 329 miljoner svenska kronor.

De dystra nedgångarna får nu konsekvenser: XXL måste lämna Österrike. Den österrikiska marknaden ska överges helt under nästa år.

XXL har tagit Norge, Sverige och Finland med storm, men vi har inte kunnat skapa samma framgångssaga i Österrike. Många har jobbat hårt med marknaden i över fem år. Men vi har inte lyckats att skapa en lönsam verksamhet där. Det är olyckligt, men fortfarande en verklighet. Vi har därför fattat det svåra beslutet att lämna den österrikiska marknaden nästa år, kommenterar Stein Eriksen, tf vd och CFO på XXL.

Säkrat över en halv miljard

Handlaren tar nu även in mer kapital. Bolaget har fått till en riktad nyemission på motsvarande 527 miljoner svenska kronor.

Vi är glada över att ha säkrat en ny finansieringslösning som stöds av både både banker och ägare. Vi ska nu fokusera på att göra XXL till förstahandsvalet för sport- och friluftsintresserade i Norden, avslutar vd:n.

Annons