Leverantörens akuta insats för att rädda Coop: ”Jobbar dygnet runt”

"Det här är sabotage".

I fredags uppdagades den massiva ransomware-attack som kommit att påverka bland annat Coop under helgen. Fortfarande är en del av företagets butiker stängda, vilket beror på att kassorna inte fungerar.

LÄS ÄVEN: Fortsatt stängt hos Coop efter attacken - hackare kräver 600 miljoner

Annons

Men ljusare tider är på väg. Det menar Visma EssComs vd Fabian Mogren. Visma EssCom har i media pekats ut som leverantören bakom Coops just nu skadedrabbade kassalösning, men korrekt är att de bistår Coop med drift och support av just kassasystemen, berättar Fabian Mogren för Ehandel. Visma EssCom gick redan i helgen ut och meddelade att bolaget hade “mobiliserat alla tillgängliga resurser” för att hjälpa bland andra Coop.

Och hjälpen - som konkret går ut på att återställa och ominstallera kassamaskiner - har varit eftertraktad.

Vi öppnar Coop-butiker hela tiden just nu. Exakt när vi kan vara klara beror på många saker, så det är svårt att ge något exakt estimat. Men vi jobbar dygnet runt i hela landet, säger Fabian Mogren till Ehandel.

Hur många tekniker har ni kunnat bistå med?

Det varierar beroende på tid på dygnet. De måste ju även sova och äta. Men totalt sett handlar det om flera hundra personer.

I fallet Coop finns det enligt Fabian Mogren inga indikationer på att de skyldiga skulle ha kommit över någon kunddata eller någon annan information. Det som har hänt är - enkelt förklarat - att kassaapparaterna har gått sönder.

Han jämför med andra fall där bedragare har kunnat kryptera viktiga filer, som till exempel en butiks kundregister. De kan vara svåra att få tillbaka.

En kassamaskin innehåller ingen data utan den är som en tom burk. Den går att installera om och då är problemet borta. Det här är sabotage, som i det här fallet har slagit mot tillgången till butikerna.

Annons

Fredagens hackerattack riktades mot mjukvaruleverantören Kaseya, som erbjuder “fjärrstyrning och drift av klienter och servrar”. Bolaget riktar sig enligt Fabian Mogren till bland annat detaljhandelsföretag där de ser över stora mängder datorer och bland annat ser till att varje enhet är uppdaterad.

LÄS ÄVEN: IT-expertens varning efter attacken mot Bauhaus: "Livsfarligt"

Annons