Fortsatt stängt hos Coop efter attacken – hackare kräver 600 miljoner

Coop, Apotek Hjärtat och SJ offer i global hackerattack.

I fredags uppdagades en så kallad ransomware-attack som slagit mot bland andra Coops kassalösning. Sedan dess har företaget tvingas hålla en rad butiker stängda. Under gårdagen ska en del av butikerna dock ha kunnat öppna igen. På företagets hemsida framgår det att det går att handla i de butiker som erbjuder betalning med appen Scan & Pay, samt i företagets e-handel.

LÄS ÄVEN: IT-attack bakom Bauhaus stängda e-handel - "allt annat än kul"

Annons

Vi arbetar intensivt med att lösa problemen så snart som möjligt, skriver företaget, och fortsätter:

Förutom de butiker som har öppet i Värmland, Norrbotten, Oskarshamn, Tabergsdalen, Gotland och Varberg har ett större antal butiker över hela landet öppnat under söndagen och använder sig av vår app Scan & Pay så att kunder och medlemmar kan handla i butiken. Tyvärr är den lösningen inte möjlig ännu för alla våra butiker, så en del butiker kommer dessvärre fortsatt vara stängda. Man kan hålla utkik i våra butikers sociala medier för att få aktuell status. 

Attacken, som skett genom att hackare placerat skadlig kod, ska ha riktats mot det Miami-baserade mjukvaruföretaget Kaseya. Företaget säljer IT-tjänster till företag i hela världen och enligt SVT kan tusentals företag ha drabbats av tilltaget. Coop, SJ och Apotek Hjärtat är exempel på svenska företag som ska ha råkat ut för bedragarnas framfart.

LÄS ÄVEN: Leverantörens akuta insats för att rädda Coop: "Jobbar dygnet runt"

Enligt samma SVT-artikel ska bedragarna nu ha krävt 70 miljoner dollar - nästan 600 miljoner kronor - för att öppna systemen och ställa alla filer till rätta igen.

Det är bara ett par veckor sedan Bauhaus nordiska verksamhet drabbades av en liknande attack. I samband med det gjorde vi en intervju med Mikael Westerlund, teknisk chef på IT-leverantören GlobalConnect. Han lyfte bland annat vikten av ett proaktivt säkerhetsarbete, och varnade för att bara stirra sig blind på sin egen verksamhet. Det är minst lika viktigt att säkerställa att ens leverantörer har allt under kontroll, menade han.

Läs hela intervjun med Mikael Westerlund här: IT-expertens varning efter attacken mot Bauhaus: "Livsfarligt" 

Annons
Annons