Lista: Här är de hetaste second hand-klapparna i år

Lättare att hitta något prisvärt och unikt.

De svenska hushållens köpkraft har som bekant urholkats rejält under året, till följd av inflation och allt högre räntor.

Det är kanske därför som var fjärde småbarnsfamilj planerar att köpa en begagnad julklapp i år, enligt en enkätundersökning som Yougov har utfört på uppdrag av Tradera. Det ska dock förstås sägas att det ligger i begagnatplattformens intresse att hävda att secondhand är hett. Men undersökningen har genomförts enligt konstens alla regler.

Annons

Svenskar i åldrarna 18 till 29 år, samt mellan 30 och 39 år, har svarat på enkäten. 1 003 enkätintervjuer mellan den 2 och 6 november.

Utfallet: 24 procent uppger att de planerar att ge bort en begagnad julklapp, 26 procent med små barn svarar detsamma, medan genomsnittssiffran ligger på 16 procent. Hälften, 47 procent, svarar även att de kommer att köpa många eller något fler begagnade secondhand-klappar i år, jämfört med i fjol. 

De som en gång börjat väljer nu att utöka andelen begagnade klappar under granen, samtidigt som yngre generationer driver på omställningen till ett mer cirkulärt tänk kring julhandeln, kommenterar Sofia Hagelin, kommunikationschef på Tradera.

Miljöskäl, lägre priser och att det är lättare att hitta något unikt är de vanligaste orsakerna till att man väljer begagnat. Helst köper man böcker, följt av inredning, samlarobjekt, leksaker och sällskapsspel på andrahandsmarknaden.

Black Week anordnas den 20 till 26 november, och drygt fyra av tio planerar att göra inköp under veckan. Totalt bedöms årets Black Week omsätta omkring 8,7 miljarder kronor. I år kommer rekordmånga även att passa på att göra julklappsköp under veckan, visar en ny undersökning från Svensk Handel.

De här begagnade prylarna köper vi helst julen 2023: 

1. Böcker: 40%
2. Heminredning: 30%
3. Samlarsaker (exempelvis frimärken, samlarbilder, vinylskivor): 29%
4. Leksaker: 26%
5. Sällskapsspel: 25%
6. Smycken: 24%
7. Verktyg: 21%
8. Kläder: 18%
9. Spelkonsoler och spel: 17%
10. Accessoarer: 16%
11. Väskor: 15%
12. Barnkläder: 14%
Mobiltelefoner och läsplattor: 14%
Hemelektronik (t ex TV, stereo, köksmaskiner): 14%
13. Sport & fritid: 12%

Annons
Annons