Lista: Så går det för e-handlarna på börsen – vinnarna och förlorarna

Illröda siffror och rejäla ras, men vinden har vänt för flera aktörer.

Medan räntor och priser steg i rask takt gick börsen i rakt motsatt riktning och föll brant under förra året - något inte minst e-handlarna fick känna på.

I år har det varit något mer muntert, men hur har det egentligen gått för de noterade e-handlarna? Det har vi sammanställt i en behändig överblicksbild nedan, där priser och procent anges i skrivande stund och, som ni vet, hör det till sakens natur att siffrorna rör på sig

Annons

Pierce Group

Koncernen som driver e-handel inom MC- och snöskotersegmentet har en riktigt tung börsperiod bakom sig. Det är en av e-handlarna som fallit allra tyngst. Så pass att aktien inte ens längre handlas för tvåsiffrigt.

Förändring, 1 år: -81,03%
I år: -2,22%
Pris per aktie: 8,80 kr

Lyko

Förra året blev en tuff historia för skönhetsjätten. Aktien var faktiskt nere och vände på under 100 kronor. Men i år har det sett desto bättre ut. Faktum är att man rest sig i rask takt, men det är fortfarande ett bra bit kvar till över 300 kronor aktien, där man befann sig i början av 2022.

Förändring, 1 år: -32,14%
I år: +22,58%
Pris per aktie: 190,00 kr

Revolutionrace

Outdoorvarumärket gjorde entré på börsen med pompa och ståt, men på senare tid har det varit rejäl utförsbacke. Och trots att börsåret varit något muntrare hittills i år har Revolutionrace inte hängt med i uppgången.

Förändring, 1 år: -64,29%
I år: -6,75%
Pris per aktie: 33,14 kr

Söder Sportfiske

Efter en pigg start på börsresan har det inte nappat alls för fiskehandlaren. Faktum är att aktien rasat kraftigt, men till skillnad från ovanstående har man faktiskt fått sig ett beskedligt lyft hittills i år. Men man är fortfarande väldigt långt från toppnoteringen.

Förändring, 1 år: -55,98%
I år: +3,66%
Pris per aktie: 28,35 kr

Annons

Nelly Group

Modesegmentet har inte haft det lätt på börsen den senaste tiden och Nelly Group är inget undantag. E-handelsklassikern, som nyligen blev av med ännu en vd, har till och med varit nere och nosat på under 10 kronor aktien. Men i år har det ändå blivit ett uppsving.

Förändring, 1 år: -62,84%
I år: +25,42%
Pris per aktie: 10,46 kr

Footway Group

De ligger bakom varumärken som Footway, Sportamore, Solestory och Caliroots. Och precis som flera av branschkollegorna på den här listan har fallet varit tungt. Men man har fått en lovande start på nya året och ökat ordentligt, om än från numer väldigt låga nivåer.

Förändring, 1 år: -83,41%
I år: +27,42%
Pris per aktie: 2,58 kr

BHG Group

Bygghemma Group blev BHG Group och förvärvade allt som rörde sig ett tag. Koncernen växte i rask takt och stoppade bland annat e-handlare som Nordic Nest i verktygslådan. Men därefter har verkligheten blivit en annan. Allt mer deppiga rapporter har också resulterat i en aktiekurva som pekat väldigt bryskt rakt ned.

Förändring 1 år, -83,30%
I år: -17,61%
Pris per aktie: 15,30 kr

Rugvista Group

Det har inte varit några flygande mattor på börsen den senaste åren. Istället har e-handlaren varit nere på golvet och vänt. För i år har man faktiskt fått lite luft under vingarna igen.

Förändring, 1 år: -57,30%
I år: +7,24%
Pris per aktie: 47,40 kr

Dustin Group

Inte ens landets största e-handlare är immun mot en snabbt fallande aktiekurs. Och faktum är att formkurvan inte heller vänt uppåt i år, utan fortsatt at falla i snabb takt.

Förändring, 1 år: -62,20%
I år: -15,07%
Pris per aktie: 35,06 kr

Bubbleroom

Det har inte bubblat om e-handlaren som är mest kända för sitt festvänliga modeutbud. Bolaget har sedan noteringen expanderat utomlands via Zalando, men det har inte imponerat på marknaden. Men man har i alla fall hittat någon form av stabilitet under inledningen av 2023.

Förändring, 1 år: -70,20%
I år: +1,35%
Pris per aktie: 9,00 kr

Kjell Group

De är förstås inte en renodlad e-handlare, men vi tar med dem ändå. Tillbehörsspecialisten är en av de aktörer som klev in på börsen under 2021 när allt och alla skulle noteras. Men precis som för kollegorna så har succén uteblivit hittills.

Förändring, 1 år: -39,74%
I år: +5,75%
Pris per aktie: 34,95 kr

Haypp Group

Miljardkoncernen, som täljer guld på snus, fick ingen nikokick under förra året utan drogs med i fallet - precis som alla andra på den här listan. Men i år har marknaden varit mer positivt inställd och givit aktien en knuff mot ljusare tider.

Förändring, 1 år: -32,09%
I år: +6,57%
Pris per aktie: 29,20 kr

CDON

Marknadsplatsen har haft en minst sagt omtumlande börsresa. En bit efter noteringen rusade aktien över 855 kronor, innan den började sjunka och fladdra mellan 300 och 500 kronor. Fjolåret blev dock en svettig historia och formkurvan har varit fortsatt fallande i år.

Förändring, 1 år: -51,08%
I år: -3,19%
Pris per aktie: 176,10 kr

Clas Ohlson

En av landets mest klassiska och folkkära kedjor har även de fört en tuff tillvaro på börsen det senaste året. Den som tagit sig igenom listan så här långt har nog upptäckt ett mönster, nämligen att handlare som riktar sig till konsumenter inte är stekheta just nu. Och det här är inget undantag.

Förändring, 1 år: -36,98%
I år: -2,50%
Pris per aktie: 70,20 kr

Rizzo Group

De har varit vid ruinens brant och balanserat ett antal gånger nu. Något som återspeglar sig i aktien. Raset har varit brutalt och för den som ändå ser potential här kostar det numer bara några ören att köpa in sig.
Förändring, 1 år: -78,13%
I år: -1,45%
Pris per aktie: 0,1498 kr

Boozt

Vi nämnde tidigare att modebranschen haft det tungt i noterad miljö den sista tiden. Det stämmer förvisso om vi blickar tillbaka något år, men det finns undantag. E-handelsjätten Boozt är ett av dessa. Man klarade sig undan det absolut värsta raset, som branschkollegorna fick uppleva, och har i år haft en uppåtgående trend.

Förändring, 1 år: -18,70%
I år: +13,13%
Pris per aktie: 136,10 kr

H&M

Lågprisjätten har satsat allt mer på e-handel, men har också haft det tufft under inflationen då man valt att inte höja priserna i samma utsträckning som många andra. Men trots att man gjorde analytikerna besvikna har formen sett bättre ut i inledningen på 2023.

Förändring, 1 år: -32,24%
I år: +13,31%
Pris per aktie: 127,18 kr

Desenio

Börslivet har varit något av en mardrömstillvaro för posterjätten. De har fått utstå hård kritik och aktien har fått rejält med stryk.

Förändring, 1 år: -84,62%
I år: -13,19%
Pris per aktie: 2,54 kr

Linas Matkasse

Matkassarna hem till dörren lyckades inte behålla farten efter att restriktionerna började släppa. Det har också återspeglats i aktiekursen, som även den gått utför. Kanske kan dock en ljusning anas under årets första månad.

Förändring, 1 år: -80,31%
I år: +15,38
Pris per aktie: 6,30 kr

Annons