Ljusningen: Det här har blivit billigare – men inga jubelsiffror

En priskategori sjönk kraftigt.

Energipriserna började redan för ett år sedan att öka. Och under 2022 har inflationen skenat och i Sverige börjat närma sig 10 procent.

Men i oktober skedde ett trendbrott. Inflationen föll till 9,3 procent, från 9,7 procent i september. Det motsvarar en nedgång på -0,1 procent, enligt färska siffror från SCB.

Annons

Elpriset föll

Riksbanken räknade i sin senaste prognos med en KPIF-inflation på 9,8 procent. Det innebär troligen att Riksbanken bedömer att den inte behöver höja räntan med mer än 0,5 procentenheter den 24 november.

Men flera svenska storbanker varnar ändå för att höjningen kan bli betydligt högre än så. SEB och Handelsbanken menar att vi kan behöva göra oss beredda på en monsterhöjning på hela 1 procentenhet, rapporterar Di.

För det är just nu bara elpriset som bidrar till inflationsminskningen. Elen blev nämligen nästan 24 procent billigare förra månaden.

Elpriserna går ner i oktober men de är fortfarande högre än förra året, kommenterar Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Dyrare drivmedel

Drivmedelspriserna ökade istället med knappt 13 procent, medan maten blev 1,5 procent dyrare i oktober. Bland livsmedlen steg grönsakspriserna mest (+3,7). Så med elprisnedgången borträknad stiger ändå inflationstakten från 7,4 till 7,9 procent. Börsen surnade till på beskedet och vände nedåt i inledningshandeln på tisdagen.

KPIF visar prisutvecklingen för alla produkter och tjänster som hushållen konsumerar. Men måttet rensar för inflationseffekter till följd av ändrade räntesatser på hushållens bostadslån.

Annons