Lönesmäll mot H&M:s anställda: ”Många är besvikna och upprörda”

Mardrömsbeskedet inför julhandeln.

Julhandeln står för dörren, startskottet för Black Week har precis gått och nu möts H&M-anställda av ett tungt besked: Modekedjan säger upp det gamla provisionsavtalet, där anställda fick mer pengar varje månad beräknat på antalet arbetstimmar och hur mycket butiken sålt.

Det nya avtalet, som träder i kraft 1 december, innebär högre krav på vinst för varje butik. Det innebär att H&M-anställda nu kan räkna med 500-1000 kronor mindre i månaden, rapporterar Aftonbladet. Beskedet har inte tagits väl emot.

Annons

Många är väldigt besvikna och upprörda. Vi har tidigare haft en bra facklig relation med H&M. Det här beslutet går tvärtemot det, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels, till tidningen.

"Kollegor har gått in i väggen"

Sussie Öst som är butiksanställd i Mölndal är en av alla de som drabbas. Hon menar att hennes lönekuvert kommer att minska med runt 700 kronor i månaden, då hon inte jobbar heltid. Hon tror att de som jobbar hundra procent kommer att bli av med mellan 1500-1800 kronor i månaden.

Jag har slitit, kämpat och varit trogen i alla år, men det blir mer och mer jobb, samtidigt som man drar ner på timmarna i butiken. Helst ska vi jobba gratis, känns det som. Det är nästan så man får hjärtklappning. Jag har klarat mig i många år, men jag känner flera kollegor som har gått in i väggen, säger Sussie Öst.

H&M:s svar:

Det nya provisionssystemet påverkar inte medarbetarnas grundlön enligt kollektivavtal. Det som är nytt med det nya systemet är att provisionsutbetalningen kopplas till varje specifik butiks resultat och det innebär således en ökad möjlighet för alla våra medarbetare att i större utsträckning påverka provisionen. Med det nya provisionssystemet är det möjligt för våra medarbetare att få en högre provisionsutbetalning än det tidigare provisionssystemet, skriver Johanna Roos, kommunikationschef på H&M Sverige, i ett mail till Aftonbladet.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!