Lyko köper succébolaget – för 15 miljoner: ”Fantastiskt”

"Kommer kunna tillföra det som behövs".

Lyko är inte främmande för förvärv, tvärtom faktiskt. Och här kommer ännu ett. E-handlaren har ingått avtal om köp av 100 procent av Estelle & Thild AB - ett ekologiskt skönhetsvarumärke från Sverige.

Bolaget grundades av Pernilla Rönnberg, blev snabbt en succé och har sedan dess hittat hem i sortimentet hos ledande kedjor i Skandinavien och Europa.

Annons

Pernilla har byggt Estelle & Thild till ett exklusivt varumärke som ligger helt rätt i tiden. Varumärket är ett fantastiskt komplement till våra tidigare förvärv och adderar värdefull kunskap inom ekologisk skönhet, som är av stor vikt för oss på den europeiska marknaden. Vi ser att det finns ett stort intresse i Europa för skandinaviska skönhetsvarumärken, säger Rickard Lyko, vd på Lyko, i ett uttalande.

Estelle & Thilds omsättning har dock backat flera år i följd. Under 2018 omsatte man 44 miljoner lönsamt, medan 2022 slutade med 19,1 miljoner kronor och en förlust på 78 000. Lyko betalar 15 miljoner för 100 procent av aktierna, med justering för kassa.

Vi kommer förvalta och förädla varumärket genom att utveckla och fortsätta lansera innovativa och effektiva skönhetsprodukter med ekologiska ingredienser. Förvärvet är en del i vår långsiktiga strategi att bygga en stark portfölj av egna varumärken, där vi ser tydliga synergier inom så väl utveckling och tillverkning som marknadsföring och försäljning, säger Rickard Lyko.

Tillträdet sker den 1 februari och grundaren, tillika vd:n, är även hon nöjd med affären, som ska ge bolaget ny luft under vingarna.

Lyko är en perfekt ägare som med sin affärsmodell och kraft kommer kunna tillföra det som behövs för att få Estelle & Thild att fortsätta växa och utvecklas. Jag är imponerad av Lykos fantastiska tillväxtresa samt långsiktiga strategi och ser stora möjligheter för varumärket även internationellt, säger Pernilla Rönnberg.

Annons