M och MP tar strid om e-handelns transporter: ”Ge företagen stöd”

"Har en väl utvecklad e-handel som fått en allt större betydelse".

Vi inledde valåret med att fråga politikerna och branschen vilka som blir de viktigaste politiska frågorna för e-handeln framöver. Då fick vi svar från Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Nu har ytterligare två partier hört av sig i frågan och den här gången är det Moderaterna och Miljöpartiet som tar ton. Och medan de tre tidigare nämnda fokuserade mycket på säkerhetsfrågor väljer den här duon att sikta in sig mer på transporterna.

Annons

Sverige har en väl utvecklad e-handel som under pandemin fått en allt större betydelse. Det är något som Moderaterna vill värna och bygga vidare på. Vi kommer fortsätta arbeta i riksdagen och i EU-parlamentet för att säkerställa att vi har en harmoniserad inre marknad som fungerar väl, säger Erik Almqvist, politisk sekreterare i Moderaterna, till Ehandel.

Det ska vara lätt att handla med andra länder. Det handlar om harmoniseringar kring dataskydd, momsregler och konsumenträtt. För att förbättra möjligheterna med e-handel måste vi också förbättra transportmöjligheterna – både till väg och järnväg, fortsätter han.

Vill ha klimatpremie

Men medan Moderaterna vill tala om förbättrade transportmöjligheter vill Miljöpartiet prata om mer hållbara sådana. Målet är att minska utsläppen rejält till 2030 och då hamnar bränslefrågan högt upp på agendan.

De föreslår därför riktade subventioner, för att bolagen ska ha råd att ställa om.

De transporter som e-handeln ger upphov till omfattas av riksdagens klimatmål för transportsektorn till 2030 – en utsläppsminskning med 70 procent jämfört med 2010. Istället för fossila bränslen vill Miljöpartiet att dessa transporter ska gå på hållbara biodrivmedel eller el. Den viktigaste åtgärden här är att ge företagen stöd för de kapitalkostnader som nya fordon innebär. Under vår tid i regering drev vi igenom en klimatpremie för mindre miljölastbilar. Detta vill vi fortsätta med, lyder Miljöpartiets hållning.

LÄS ÄVEN: De blir stridsfrågorna för e-handeln - "måste ha en viss nivå"

Annons