Maktskifte hos jätten – han tar över efter resultatraset

"Har en helt unik position".

IT- och hemelektronikjätten Komplett, som också äger Netonnet och Webhallen, har presenterat sina siffror för helåret - och ett maktskifte i toppen.

Koncernen omsatte 14,6 miljarder norska kronor under helåret, vilket motsvarar en tillväxt på 32,4 procent. Netonnet bidrog med 4,7 miljarder. Det justerade rörelseresultatet föll dock från 388 till 87 miljoner norska kronor. Men bolaget förväntar sig att den trenden ska vända.

Annons

Under 2022 lyckades vi minska varulagret på motsvarande 600 miljoner. Vi förväntar oss en god utveckling för bruttomarginalen framöver tack vare stark kostnadskontroll och en balanserad lagerhållning, säger Lars Olav Olaussen, avgående koncernchef på Komplett, i ett uttalande.

Avgående, ja. Komplett släppte nämligen samtidigt nyheten att Jaan Ivar Semlitsch tar över som ny koncernchef. Han har tidigare varit koncernchef för Orkla mellan augusti 2019 och april 2022.

Komplett har en helt unik position som Nordens största e-handelsaktör, oavsett bransch, och med stora möjligheter framför sig, säger Jaan Ivar Semlitsch om nya arbetsgivaren.

"Går in i en ny fas"

Lars Olav Olaussen i sin tur, som lett Komplett sedan 2018, går nu över i en rådgivande roll för styrelsen och koncernen.

Nu går Komplett in i en ny fas, där vi ska vidareutveckla organisationen och bygga vidare på den starka marknadsposition vi har i Norge och Sverige. Då är det också naturligt att hämta in en ny ledare. Jaan Ivar Semlitsch är en erfaren toppchef med lång branscherfarenhet. Han får en viktig roll i arbetet med att förverkliga Kompletts ambitioner framöver, säger Jo Lunder, styrelseordförande.

Annons