Många nobbar begagnade online-klappar – ”rädda bli lurade”

En femtedel har någon gång blivit lurad.

Bara en av tio svenskar online-shoppade begagnade julklappar från andra privatpersoner i år. Det visar en färsk undersökning från Kantar Sifo, på uppdrag av fintech-bolaget Rocker, som erbjuder betallösningar för främst begagnat-handeln på nätet. Det framgår av ett pressutskick.

2018 spåddes det återvunna plagget bli årets julklapp men genomslaget verkar dröja, vilket är synd. Det är däremot mycket positivt att fler planerar att handla mer begagnat online framåt. Det är både bra för plånbok och miljö, kommenterar Jonathan Liberman.

Annons

Handeln mellan privatpersoner online ökar dock generellt kraftigt, enligt undersökningen. Över hälften av svenskarna har handlat begagnade varor av andra privatpersoner online – via plattformar som exempelvis Blocket och Facebook Marketplace.

Vill handla på öppet köp

Samtidigt har fyra av tio svenskar, 42 procent, aldrig klickat hem begagnade varor. Det vanligaste skälet är att varorna inte kan handlas med garanti eller på öppet köp. Mer en en av fyra, 28 procent, är däremot rädda för att bli lurade. En av tre kan inte heller tänka sig att köpa en begagnad som är dyrare än 500 kronor.

Rädslan för bedrägerier är relativt vanligt vid handel mellan privatpersoner online. En av fem som handlat av en annan privatperson på nätet har någon gång blivit lurad, kommenterar Jonathan Liberman, Product Manager för Rocker Pay.

Annons