Mardrömmen fortsatte för jätten: ”Tuffaste året i XXL:s historia”

Minskad efterfrågan och kraftiga rabatter tyngde kedjan.

När XXL summerar 2023 gör man det som ett historiskt tufft år. Och det fjärde kvartalet blev ännu ett deppigt kapitel för kedjan. I samma veva meddelar bolaget att man kommer att lämna den danska marknaden.

Försäljningen rasade för åttonde kvartalet i rad, den här gången från 2,2 till 2 miljarder norska kronor. Däremot lyckades man minska förlusten avsevärt, när rörelseresultatet förbättrades från -236 till -13 miljoner norska kronor.

Annons

Om vi gör ett nedslag på den svenska marknaden så ser vi att utvecklingen här följer koncernen i stort. Omsättningen backade från 646 till 604 miljoner. Men rörelseresultatet (ebitda) förbättrades från -110 till -12 miljoner.

Vi mötte ett utmanande fjärde kvartal i vad som blev det tuffaste året hittills i XXL:s historia. Branschens kamp med minskad efterfrågan, rejäla rabatter och överlager påverkade oss kraftigt. Trots dessa utmaningar är vi stolta över den motståndskraft och hängivenhet som våra 5 000 anställda visat, säger Freddy Sobin, vd på XXL, i ett uttalande.

Sett över helåret sjönk koncernens omsättning från 8,4 till 7,9 miljarder och rörelseresultatet backade från 237 till 80 miljoner.

Nu sätter bolaget sitt hopp till den nya åtgärdsstrategin som fått namnet "Reset & Rethink". Den ska befästa XXL:s ledande position på marknaden och dessutom kapa kostnader med runt 300 miljoner kronor.

Som ett led i detta har man även reducerat lagernivåerna med runt 853 miljoner norska kronor.

Annons