Mardrömmen fortsätter – konkurserna rusar igen

"Den högsta nivån på över två decennier".

Konkurserna har inte slagit av på takten, istället är de fortsatt uppe på rekordnivåer. Och detaljhandeln är fortsatt en av de hårdast drabbade branscherna. Dessutom steg konkurserna i partihandeln med 31 procent, jämfört med samma månad förra året.

Många branscher kämpar just nu. Konkurserna fortsätter att ligga på den högsta nivån på över två decennier och lågkonjunkturen slår hårt och brett mot företag i nästan alla branscher. För detaljhandeln ligger ökningen på över 50 procent under 2023 vilket innebär otroliga utmaningar, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

Annons

Månadens största konkurs i handeln stod Eskilstunabaserade Garden Store för. E-handlaren som hade en omsättning på 218 miljoner och 41 anställda. De var långt ifrån ensamma. Totalt gick 607 aktiebolag i konkurs under september i år, vilket är den högsta siffran som uppmätts för månaden på över 20 år.

Samtidigt som vi förlorar många bolag, poppar det dessutom upp färre nya. Antalet nystarter har minskat med 23 procent, visar siffror från UC.

Antalet nystarter är fortsatt det lägsta på ett decennium inom både byggindustrin, hotell och restaurang och detaljhandeln, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Annons