Mathandlarens omsättning dippar – men resultatet smakar mumma

Linas Matkasses ägarbolag vänder till vinst.

Matkassebolaget LMK Group, som bland annat har Linas Matkasse i portföljen, har släppt siffrorna för det första kvartalet. Och precis som bolaget berättat om tidigare i en så kallad "trading update" så landade omsättningen under perioden på 287,8 miljoner kronor. Ner från 352,9 miljoner för det första kvartalet 2022.

Vad man däremot inte berättat om tidigare, är att andra siffror nu går åt rätt håll. LMK redovisar nämligen ett rörelseresultat (EBIT) på 12,1 miljoner kronor. En klar förbättring från -1,7 miljoner för samma period föregående år. Resultat efter skatt uppgick till 7,1 miljoner (-18,9)

Annons

Vårt fokus på operationell excellens och marginaldisciplin gör det möjligt för oss att generera vinster utan att kompromissa med kundupplevelsen och ger oss konkurrenskraft i en tid när kapital är mycket dyrt och intressenter letar efter sunda finansiella resultat, skriver LMK:s vd Walker Kinman i rapporten.

I rapporten går det även att läsa att antalet aktiva kunder ökade med 18 procent, jämfört med slutet av det fjärde kvartalet 2022. Samtidigt pekar Walker Kinman på att bolaget förväntar sig ännu starkare siffror för kommande kvartal, och att man är "fast beslutna att stabilisera intäkterna i slutet av detta år".

Under andra kvartalet förväntar vi oss högre lönsamhet, vilket återspeglar säsongsmässigt lägre sälj- och marknadsföringskostnader, i kombination med en stabil enhetsekonomi, skriver Walker Kinman i rapporten.

Annons