Mathem sväljer Kavall – och säkrar nytt kapital: ”Oerhört Spännande”

"Ett naturligt behov av en konsolidering på marknaden".

Det har spekulerats kring ett eventuellt uppköp sedan en tid tillbaka, men ingen har riktigt velat kommentera saken. Men nu är det klart. Mathem meddelar idag att man köper 100 procent av aktierna i last mile-bolaget Kavall.

Förvärvet av Kavall innebär att Mathem kommer att driva vidare Kavalls butiker i Stockholm, som servar Kungsholmen, Vasastan, Norrmalm, Östermalm och Gärdet. Butikerna kommer på sikt att drivas under Mathems varumärke Mathem Express.

Annons

Det känns väldigt spännande att Kavall nu blir en del av Mathem, som med sitt starka varumärke och väletablerade operativa verksamhet ger fantastiska förutsättningar framåt. Vi har båda sett den starka efterfrågan som finns för snabba leveranser, och ser fram emot att se hur vi kan utveckla den här affären framgångsrikt ihop genom Mathem Express, kommenterar John Tengberg, vd på Kavall.

Ryktats om konkurs

I samband med affären säkras även kapital från Kavalls fyra största ägare Bonnier Ventures, Inbox Capital, Nicoya och VNV Global i Mathems kommande finansieringsrunda. Pengar som bland annat ska användas till fortsatt utvecklingen av den nya automatiserade logistikanläggningen i Larsboda, i Stockholm, som togs i drift i slutet av förra året.

Vi ser positivt på Mathems och Kavalls gemensamma framtid och ser potential i verksamhetens spännande resa mot lönsamhet, där stort fokus ligger på effektivitet genom den automation som nu är igång. Det är därför med tillförsikt som vi och Kavalls övriga ägare går in i den här nya fasen, och vi ser fram emot att stötta bolaget på deras väg framåt, säger Dajana Mirborn, investment director på Bonnier Ventures.

Kavall, som plockat in externt kapital i flera omgångar, har på senare tid brottats med rykten om en stundande konkurs. Man har även tvingats lämna Finland och Norge i ett försök att nå lönsamhet på hemmaplan. Mathem uppgavs nyligen vara intresserat av ett uppköp, något som nu alltså blir av.

Snabba leveranser är idag en naturlig del av stadsbilden, men det finns ett naturligt behov av en konsolidering på marknaden. Med den här affären vässar vi vårt kunderbjudande än mer på en växande marknad. Dessutom får vi in ägare med stor kunskap och erfarenhet från vår bransch, vilket stärker Mathems position ytterligare, säger Johan Lagercrantz, vd på Mathem.

Annons