MatHem talar ut om värdeslakten: “På längre sikt är vi trygga”

"Extrema nivåer".

Igår så släppte investmentbolaget Kinnevik sin delårsrapport och precis som många andra visade den på nedgångar av olika slag. Marknaden för investeringar är tuff just nu, då det mesta pekar nedåt.

Flera bolag i Kinneviks portfölj har inte oväntat dalat i värde men ett som stod ut speciellt var Mathem, vars värdering går från miljarder till miljoner. Kinnevik värderar sin andel på 31 procent till 194 miljoner, och då har man investerat 1,4 miljarder i bolaget.

Annons

LÄS ÄVEN: Från miljard- till miljonvärdering – e-handlaren tar en rejäl smäll

Pengar är förstås viktigt men vad betyder denna värderingsminskning i verkligheten för Mathem. Vi frågade företagets vd Johan Lagercrantz.

Kinneviks nya värdering av Mathem innebär inga större förändringar för oss. Vi gör just nu ingen bedömning av möjligheterna att attrahera kapital i framtiden. Vi fortsätter fokusera på vår affärsplan och på längre sikt är vi trygga med att det kommer stärka både vårt erbjudande och oss som bolag, säger Johan Lagercrantz till Ehandel.

Hur mycket har ni känt av det rapporterade tappet för e-handeln med mat?

I jämförelse med de extrema nivåer som vi låg på under pandemin så känner vi, precis som de flesta e-handelsbolag, givetvis av en minskning. Vi fortsätter att fokusera på vår affärsplan och på längre sikt är vi trygga med att det kommer att ge resultat.

Vi frågade även Johan Lagercrantz vad de har vidtagit för åtgärder för att ta sig igenom denna tuffare period. Automation nämns som ett område som kan stärka verksamheten.

Vi fortsätter att jobba enligt vår långsiktiga strategi och gör allt för att fortsätta att erbjuda den bästa tjänsten inom e-handel av dagligvaror med hemleverans. Vi öppnar mycket snart vårt nya automatiserade lager i Larsboda, som är en viktig nyckel i vår framgång framåt och kommer att göra vårt kunderbjudande ännu starkare. Samtidigt är vi kostnadsmedvetna och ser över hur vi kan bli mer effektiva i alla delar.

Hur länge klarar ni er framöver? Vad har ni för buffert så att säga?

Annons

Vi går inte med vinst ännu och vi investerar i framtida automationslösningar så vi behöver fortfarande kapital. Exakt när detta kapitaltillskott behövs kan jag inte säga, avslutar Johan Lagercrantz.

Annons