Matsmart tar fart ut i Europa – fyller kassan med 350 miljoner

"Finns ett enormt intresse".

Efter en fin start i Tyskland laddar nu Matsmart upp för ytterligare expansion. Maträddarna har plockat in 350 miljoner kronor i en investeringsrunda som leddes av SEB Private Equity och Gullspång Re:food Invest - båda nya till bolaget.

Det är uppenbart att det finns ett enormt intresse i marknaden för bolag som vårt, som har en affärsmodell som är helt linjerad med de globala målen och där varje tillväxtkrona betyder ökad impact. Där hållbarhet tidigare sågs som ett positivt tillägg upplever vi idag att det för många utgör hela förutsättningen för att investera. Det är oerhört glädjande, kommenterar Karl Andersson, vd och grundare.

Annons

Matsmart som alltså inledde sin internationella expansion i Tyskland, i april förra året, fick flera gånger skriva upp tillväxtprognosen för 2020. Så intresse verkar det finnas där ute i Europa för konceptet.

Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ledningen för att fortsätta utveckla bolaget och förverkliga potentialen i den internationella expansionen. Med erfarenhet från vårt globala investeringsprogram ser vi att det finns en enorm potential i marknaden och ett stort värde i bolaget som verkar för att lösa problem för såväl leverantörer och kunder som miljön i stort, säger Maria Bilkenroth, Investment Director, SEB Private Equity.

Matsmart själva menar att tillväxtpotentialen är enorm, då det globala matsvinnet årligen uppgår till 1,6 miljarder ton. Samtidigt har man själva lyckats få ut 20 000 ton mat och konsumentprodukter, som annars skulle slängts, på marknaden.

Världens matsystem har enorma utmaningar och för att lösa dem behövs modeller som går att skala. Som vår, avslutar Karl Andersson.

Annons