Matsmart vässar lagret – tar in närmare halv miljard

"Vår viktigaste investering".

E-handlaren Matsmart säljer hårt prispressad överskottsmat och/eller mat som snart håller på att gå ut. Nu tar bolaget in 40 miljoner euro.

Det motsvarar cirka 460 miljoner kronor. Största investeraren är brittiska Circularity Capital, ett investmentbolag nischat inom hållbara investeringar, så kallade impact-investeringar.

Annons

Kapitalet ska främst användas till att få fart på bolagets tillväxt. Det ska bland annat ske genom en automatisering av lagret i Tyskland.

Vår femårsplan inkluderar betydande tillväxt i Norden och DACH-regionerna och vår viktigaste investering framöver kommer att vara automatiseringen av den tyska lagerverksamheten, kommenterar Matsmarts vd Peter Beckius.

Matsmarts omsättning uppgick till strax över 900 miljoner kronor i fjol, samtidigt som resultatet backade med -400 miljoner kronor. Men med det nya kapitalet ska man börja jobba sig upp mot lönsamhet, är tanken.

Vårt mål är att förändra matsystemet och för det behöver vi bra partners. För tio år sedan började vi resan mot att bevisa att det är möjligt att framgångsrikt skala en verksamhet som adresserar en av våra stora hållbarhetsutmaningar: matförluster och svinn, som står för 10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, kommenterar den tidigare vd:n och numera styrelseledamoten Karl Andersson.

Annons