Meds slår tillbaka mot lagförslaget: ”Mycket kritiska”

"De hänvisar till enskilda fall som de känner till".

Ehandel har i flera artiklar rapporterat om striden mellan Läkemedelsverket och apoteksbranschen.

Branschen sågar myndighetens förslag om att inför legitimeringskrav vid hemleverans av receptbelagd medicin. Det skulle medföra en allt för stor detaljstyrning av bolagen, menar nätapoteken. Samtidigt varnar de för att legkrav kan slå hårt mot äldre på landsbygden, som kan ha långt till ett fysiskt apotek.

Annons

LÄS ÄVEN: Apotea-VD:n sågar lagförslaget – här är hans lösning

Läkemedelsverket säger sig dock ha fått signaler om att paket försvinner och/eller stjäls. Branschen kräver en grundlig analys. Förslaget bygger i nuläget på hörsägner om försvunna medicinpaket, hävdar bolagen. Skisserna till de nya riktlinjer är nu ute på remiss – och införs under hösten om de blir verklighet.

LÄS ÄVEN: Nätapoteken rasar – myndigheten svarar på kritiken: ”Inget nytt”

Apoteas vd och grundare Pär Svärdson har synts mest i media den senaste veckan, och kritiserat förslaget. Men även Björn Thorngren, grundare av och vd på Meds, gör tummen ner.

Samtliga apoteksaktörer är mycket kritiska. Meds delar synen att det är ett bristfälligt förberett förslag ur flera aspekter. Det är en ”lösning” på ett problem som inte är påvisat. Läkemedelsverkets tjänsteman har antagit att det kan vara ett problem med försvunna eller fellevererade paket, säger Björn Thorngren till Ehandel och tillägger:

Men de har inte tagit reda på omfattningen själva utan hänvisar till enskilda fall som de känner till. Det skrivs ut 86 miljoner recept om året i Sverige för att sätta det i perspektiv.

Ett par promille

Apoteksbranschens egen statistik visar att det handlar om ett par promille som levereras till fel mottagare eller försvinner, enligt Björn Thorngren.

I de flesta fall uppstår avvikelsen på distributionscentraler och inte hemma hos kunder. Redan idag finns också ID-krav på vissa läkemedel, såsom narkotikaklassade läkemedel, kylvaror och beroendeframkallande mediciner, konstaterar han och fortsätter:

Annons

Att kraftigt försämra tillgängligheten för receptbelagda läkemedel kräver mycket goda skäl. Vi förutsätter att förslaget går igenom en omfattande revidering eller helt dras tillbaka innan det når Läkemedelsverkets styrelse.

Välkomnar en översyn

Kronans e-handelsdirektör Lina Hasic vill dock betona att Läkemedelsverket inte vill förbjuda hemleveranser av läkemedel.

Men med de föreslagna föreskriftsändringarna ställer de betydligt större krav på hur hemleverans av läkemedel får gå till, säger Lina Hasic till Ehandel.

Kronans Apotek är positiva till en översyn av föreskrifterna. Hon tycker att det behöver bli tydligare hur distanshandel med läkemedel ska gå till. Framför allt vad gäller receptbelagda läkemedel, för att säkerställa en hög patientsäkerhet.

Kronans Apotek förstår att man ställer högre krav på hur receptbelagda läkemedel hanteras och att man behöver ha spårbarhet av dessa då leveranserna innehåller både potenta läkemedel och även känsliga personuppgifter. Däremot tycker vi att de föreslagna föreskrifterna går för långt i att detaljstyra hur detta ska gå till.

"Påverkar våra leveransalternativ"

Kronans har sedan tidigare valt att inte lämna receptbelagda läkemedel obevakade utanför dörrar eller i trappuppgångar.

Trots det kommer de riktlinjerna, om de blir verklighet, att påverka våra leveransalternativ och det kommer dessutom att innebära en hel del it-utveckling för att anpassa oss till det nya regelverket om det blir som det förslag som presenterats.

Vad ser ni för andra lösningar?

För oss är det viktigt att läkemedel hanteras på ett säkert sätt och att vi har en hantering för att minimera risker för att läkemedel och känsliga personuppgifter hamnar fel. Däremot är förslagen till reglering väldigt detaljerade och vi tror att det finns lösningar där vi som apotekskedja kan få en bra spårbarhet utan att det regleras på den här detaljnivån.

Annons