Mellandagarna levererade inte: “Det är oroväckande”

"Många handlare kan inte vänta mycket längre till".

Det är dystra besked från Svenska Handel idag då man levererar rapporten Stilindex för december månad. En undersökning som tar tempen på modehandeln online såväl som offline.

Skoförsäljningen sjönk under perioden med -7,4 procent och även om klädförsäljningen ökade med 4,5 procent så förklarar Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, att det inte är något att hurra för.

Annons

Vi tvingas tyvärr konstatera att julhandeln och mellandagsrean inte riktigt gav den effekt många handlare hade hoppats på. Visserligen ser vi hur klädhandeln fick en liten skjuts, men då ska man ha med sig att siffrorna presenteras i löpande priser, givet rådande inflationsläge är det alltså inte mycket till lyft att prata om, säger Sofia Larsen.

Siffrorna som presenteras sägs bekräfta den bild som Svensk Handel fått av sina medlemmar under december.

Visst noterades fler besökare både online och i butik, men inte alls på de nivåer som brukar observeras under handelns viktigaste månad. Det är oroväckande givet de tuffa tider vi befinner oss i, säger Sofia Larsen.

Och nu kräver Svensk Handel åtgärder men framför allt snabba processer när det kommer till olika former av stöd.

Vi noterar att regeringen nu agerar. Vi välkomnar skatteanstånden och givetvis att också att frågan om elpriskompensation är högt upp på agendan. Gällande det senare är vi dock tydliga med att besked om när eventuell kompensation kan utbetalas måste ske snarast. Många handlare kan inte vänta mycket längre till, säger Sofia Larsen.

Annons