Microsoft budar 624 miljarder på kritiserade konkurrenten

"Går hand i hand".

Microsoft lättar på plånboken och lägger ett bud på nästan 625 miljarder kronor på Activision Blizzard, som producerar och ger ut flera av världens största spel som Call of Duty, World of Warcraft och Candy Crush. Tanken är att bolaget ska ingå i Microsofts spel-division, Xbox. Budet per aktie uppgår till 95 dollar.

Såväl Xbox som Activision Blizzard säljer spel och tillbehör via egna webbutiker, men också via en stor mängd återförsäljare.

Annons

Activision Blizzard har under de senaste åren befunnit sig i blåsväder ett antal gånger. Under 2019 stängde man av en esport-spelare, som visade sitt stöd för protesterna i Hong Kong och bad om ursäkt till Kina på Twitter.

"Lovar att vara inkluderande"

På senare tid har det dock handlat om en arbetskultur där sexism och diskriminering ska ha varit vanligt förekommande. Koncernens vd, Bobby Kotick, har även anklagats för att försöka tysta anställda.

Microsoft som bolag lovar att vara inkluderande i alla aspekter av gaming. Både bland anställda och spelare. Vi värderar kulturen i varje individuell studio högt. Vi tror också på att kreativ framgång och självständighet går hand i hand med att behandla varje människa med värdighet och respekt, säger Phil Spencer, vd på Microsoft Gaming, i ett pressmeddelande.

Om köpet går igenom blir det Microsofts andra stora förvärv på kort tid. Under slutet av 2021 passade man även på att plocka på sig Bethesda Softworks, som äger spelserier som Fallout, The Elder Scrolls och Doom.

Annons