Miljardnäthandel förlorar sin VD – dejtade rysk spion

Blockchain-fokus bakom stora förluster?

Den amerikanska e-handeln Overstock, som omsatte 1,8 miljarder dollar i fjol, har förlorat sin excentriska vd, Patrick Byrne. Patrick är i princip grundare av butiken, han köpte upp en mindre verksamhet och döpte om den, och är den som under de senaste 20 åren tagit Overstock från några miljoner i omsättning till ett miljardbolag och en e-handel att räkna med.

LÄS ÄVEN: Overstocks VD tvingas ta ledigt på grund av hepatit

Annons

Sent igår meddelade Patrick Byrne att han helt lämnar Overstock efter att ha varit inblandad i stora myndighetsfrågor och omfattande politiska diskussioner i USA. Han ska bland annat ha pratat med journalister vilket i sin tur gjort det omöjligt att fortsätta som vd för Overstock. Patrick Byrne talade redan den 12 augusti om sin inblandning i bland annat en “Russian Investigation” där han nämner saker som att han hjälpt “the Men in Black”.

Rysk spion i fängelse

Medan Patricks förklaring till att han kliver ner som vd är ganska komplicerad så meddelar nyhetsbyrån AFP att det helt enkelt beror på att han dejtat en rysk spion vid namn Maria Butina.

Maria Butin uppges just nu sitta i fängelse efter sin inblandning i den ryska påverkan på det amerikanska valet. Samtidigt som hon bott ihop med sin pojkvän, en republikansk operativ i Washington, så har hon enligt uppgifter haft en romantisk relation med Patrick Byrne. Uppgifter som Patrick Byrne inte kommenterat.

Bitcoin-satsningar har tagit fokus

Faktum är dock att Patrick Byrne nu lämnar Overstock efter att i 20 år ha drivit bolaget. Trots att omsättningen förra året ökade från 1,7 till 1,8 miljarder dollar så ska förlusterna den senaste tiden bara fortsatt att växa. En anledning till att det gått sämre för Overstock sägs, enligt en djup profil i Forbes, bero på att Patrick tappat sitt fokus på e-handeln. Det är dock inte ryska spioner som pekas ut primärt utan snarare Patricks stora fokus på Bitcoin och blockchain-tekniken bakom.

LÄS ÄVEN: E-handlaren som jämför Bitcoin med guld

Overstock var bland de första e-handelsbutikerna att öppna för betalningar i Bitcoin och Patrick Byrne såg tidigt stor potential i tekniken. Han har sedan dess satsat stora resurser, via Overstock, på olika initiativ som baserats på tekniken bakom Bitcoin. Detta sägs ha tagit fokus från nätbutiken som alltså inte fått den kärlek den behövt.

Nätbutiken har nu tillsatt Jonathan Johnson som tillförordnad vd. Jonathan Johnson har varit hos Overstock i 17 år och han leder även bolagets helägda dotterbolag Medici Ventures som jobbar med just blockchain-initiativ.

Under sina tjugo år som Overstocks ledare har Patricks vision för Overstock som innovationsledare blivit realiserad. Det kommer att vara mitt uppdrag nu när jag tar över rodret att fortsätta och bygga vidare på Overstocks prestationer och framgångar. Jag är övertygad om att Overstocks framtid - både inom detaljhandeln och blockchain - är ljus, säger Johnson i ett pressmeddelande.

Annons

Annons