Modehandeln ökar igen – men oro för svag återhämtning

"Inte så stark som vi hade hoppats på".

Försäljningen av kläder i fysiska butiker och inom e-handeln ökade med 43,1 procent i december, jämfört med motsvarande månad 2020. Skohandeln växte samtidigt med hela 72,8 procent. Det visar Svensk Handels senaste stilindex.

Det kommer inte som någon överraskning att en stor ökning skett gentemot 2020 då julhandeln kraftigt begränsades av pandemin och dess restriktioner. Vi gläds givetvis åt att handlare ute i landet upplevt en bättre julhandel i år, men likt tidigare månader oroas vi över att återhämtningen kanske inte är fullt så stark som vi hade hoppats, kommenterar Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Annons

Mellan hopp och förtvivlan

Jämfört med december 2019 backade dock klädhandeln med 2,8 procent, medan skohandeln hade gått upp med 2,7 procent. Mats Hedenström konstaterar att det är viktigt att på allvar börja fundera över hur handeln ska se ut efter pandemin.

Genomgående under pandemin har sko- och klädhandeln varit en av de branscher som drabbats hårdast av utökade restriktioner och handlare har slitits mellan hopp och förtvivlan. Det råder inget tvivel om att en oro finns för att nya uppmaningar om att jobba hemifrån och att undvika större sociala sammanhang kan slå hårt mot en bransch som varit kraftigt utsatt i snart två års tid, kommenterar han.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!