Modehandeln pressas – Svensk Handel till Regeringen: ”Tänk om”

"Modehandeln pressas från alla håll och kanter".

Svensk Handels Stilindex för december månad var ingen munter läsning . I januari tvingades man pausa rapporten, och när man nu släpper siffrorna för februari månad, ser inte mycket bättre ut.

Klädhandeln ökar visserligen marginellt med 6,1 procent jämfört med samma månad föregående år, medan skohandeln hade en tillväxt på 0,7 procent. Siffrorna i Stilindex presenteras dock i löpande priser vilket gör att månadens siffror, med tanke på inflationen, är en minskning mätt i fasta priser.

Annons

Tyvärr ser vi hur den dystra trenden fortsätter. Modehandeln pressas från alla håll och kanter. Ökade levnadskostnader gör att kunderna håller hårdare i plånboken, samtidigt som många butiker sedan årsskiftet fått en hyreshöjning på över 11 procent. Vi är på allvar oroade för att många butiker och arbetstillfällen kommer att försvinna, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Höjda arbetsgivaravgifter

Svensk Handel påpekar i pressmeddelandet att modebutikerna är bland de som drabbas absolut värst av de kraftiga hyreshöjningarna. Men det är inte bara inflation och höjda hyror som ställer till det för modehandeln. Det finns ytterligare orosmoln på himlen.

I månadsskiftet väntar ytterligare en kostnadsökning då regeringen väljer att gå vidare med att höja arbetsgivaravgiften för unga. Att göra det i detta läge, när vi möter en lågkonjunktur, slår inte bara hårt mot modebutiker runt om i landet, utan det drabbar givetvis även yngre människor som vill arbeta inom handeln, antingen direkt efter studenten, eller i kombination med studier. Vår uppmaning till regeringen är tydlig – tänk om, säger Sofia Larsen

Annons