Modehandeln skiner ikapp med solen – men det finns orosmoln

"En historiskt viktig månad".

Sommar, sol och glada studenter. Det har fått svenskarna att lätta på plånboken och uppdatera garderoben. I alla fall om man ska tro de senaste siffrorna från Svensk Handels Stilindex.

Under maj månad ökade försäljningen av kläder med 3,7 procent, mätt i löpande priser. Försäljningen av skor steg med 2,5 procent.

Annons

Maj är historiskt en viktig månad för svenska modeföretag. För många stundar studentfester och vi får rapporter om en stor efterfrågan på klänningar och kostymer. Det är, i de tuffa ekonomiska tiderna, viktigt att månadens siffror var positiva. Maj 2022 var en bra månad, då utvecklingstalen man mötte var höga, säger Maria Mikkonen chefsekonom på Svensk Handel i en kommentar.

Utmaningar väntar

Men det finns fortsatt smolk i glädjebägaren. Justerat för inflationen innebär siffrorna för klädhandeln alltjämt en minskning i volym, om man utgår från inflationen på kläder och skor i april.

I rapporten pekar man också på att den höga inflationen kommer att slå hårt mot såväl handlare som konsument även framöver. En svag krona är inte heller något som gynnar svenska modehandlare, med stiganda inköpskostnader som följd.

Utmaningar likt dessa kommer många av våra medlemmar att behöva handskas med under en överskådlig framtid, säger Maria Mikkonen.

Annons