I virusets spår: Modejättarna kan tvingas till drastiska åtgärder

Coronaviruset slår mot produktionen.

Coronaviruset lämnar allt fler avtryck i handeln. Nu kan nämligen flera större modebolag tvingas flytta sin produktion från Kina, rapporterar DN. Kappahl, som förra året fick 40 procent av kläderna producerade i landet, är en av kedjorna som ser över läget.

Vi ser att viruset kan få konsekvenser för produktion, transporter och tygexport från Kina, säger Charlotte Högberg, kommunikationschef på Kappahl, till DN.

Annons

Även H&M, som hållit butiker stängda sedan viruset bröt ut, kan behöva förlägga sin produktion till andra länder. Mycket beror på utvecklingen under veckan och vad Kinas regering väljer att vidta för åtgärder för att strypa virusspridningen.

Om viruset fortsätter att spridas kommer vi behöva se över planeringen av vår produktion, säger Ulrika Isaksson, presskontakt på H&M.

LÄS ÄVEN: Coronapanik i Sverige – e-handelsrusning efter munskydd

"Fartyg i karantän"

Och det är inte bara tillverkningen som drabbas, även transporterna påverkas. Läget i hamnarna är ännu oklart och blir det ytterligare förseningar kan företagen tvingas flyga hem varor, något som varken gagnar miljö eller kostnader.

Vi vet ännu inte om det finns tillräckligt med folk i hamnarna som kan lasta fartyg eller om fartyg från Kina får lägga till i exempelvis Singapore för att hämta mer last. Det finns fartyg som hamnat i karantän, säger Mikael Sandström, branschordförande på Svensk Handel Stil, till DN.

Det är dock inte bara modebolagen som kan tvingas byta tillverkningsländer. Även Sony och Microsoft som planerar att släppa sina nya spelkonsoler lagom till jul kan rentav behöva skjuta fram releasedagen till någon gång under första kvartalet 2021, enligt flera rapporter.

LÄS ÄVEN: Så påverkar coronaviruset e-handeln - "oroliga kunder"

Annons
Annons