Moderaterna sågar skatt på plastpåsar: ”Handlar om att öka statens skatteintäkter”

Hård kritik från oppositionen.

Skatten på bärkassar i plast rycker allt närmare. En skatt som fått hård kritik från handelshåll. Nu sällar sig även Moderaterna till den minst sagt skeptiska skaran.

Moderaterna anser att användningen av och nedskräpningen från plast behöver minska. Däremot tror vi inte att regeringens förslag om en skatt på plastpåsar är rätt sätt, säger Susanne Vo Bergqvist, pressekreterare på Moderaternas riksdagskansli, till Ehandel.

Annons

Den är oproportionerligt hög och som Konjunkturinstitutet har konstaterat förväntas den inte leda till att nedskräpning minskar eller att resurseffektivitet ökar. Det är inte bra politik.

LÄS ÄVEN: Vill införa skatt på plastpåsar – nu ryter Svensk Handel ifrån

Skatten är tänkt att minska plastberget som påverkar inte minst djurlivet negativt. Samtidigt presenterade den danska miljöstyrelsen 2018 en rapport som pekade på att plastbärkassen var den typ av bärkasse som hade minst miljöpåverkan i form av utsläpp - något som regeringen kritiserats för att inte tagit hänsyn till med den nya skatten.

Den här skatten verkar mer handla om att öka statens skatteintäkter än att föreslå en lösning som faktiskt fungerar. Vi tror att tilltron till gröna skatteväxlingar urholkas, om de används på det här sättet.

En annan faktor som fått kritik är det faktum att skatten inte gjort skillnad på plastbärkassar tillverkade på fossilbaserad plast och exempelvis de gjorda på sockerrör.

En viktig uppgift för politiken är att uppmuntra och möjliggöra för människor att fatta beslut som är bra för klimatet och miljön. Det gör man knappast genom att sätta samma skatt på plastkassar som har olika påverkan på klimatet, säger Sussane Vo Bergqvist.

Missa inte vår uppföljning, med regeringens svar, på måndag.

Annons
Annons