Mörkt läge – ingen vill köpa konkursade kedjan: ”För osäkert”

"Vet inte hur det kommer sluta".

I slutet av april var det slutkrämat för brittiska The Body Shops Sverigeäventyr. Det svenska dotterbolaget försattes i konkurs. Nu har även konkursförvaltaren gett upp sina försök med att hitta en ny ägare till de svenska butikerna, rapporterar Dagens Handel.

Vi har inte hittat en köpare till verksamheten, utan den del som är det konkursförsatta bolaget kommer helt enkelt att avvecklas, säger konkursförvaltaren Jonas Premfors till sajten.

Annons

"Vågar inte slutföra"

En viktig förklaring är att det också pågår en rekonstruktion av moderbolaget i England. Den skulle ha varit klar i maj, men kommer nu att dra ut på tiden, vilket skapar stor ovisshet för hela kedjans framtid.

De köpare som varit intresserade tycker det är för osäkert. Man vet helt enkelt inte hur det kommer att sluta och därför har man inte vågat slutföra affären, säger Jonas Premfors till sajten.

Han säger sig ha varit mycket nära en försäljning, men intressenten drog sig ur i sista stund, till följd av osäkerheterna i England.

200 förlorar jobbet

Därmed förlorar det svenska dotterbolagets 200 anställda sina jobb – när de totalt 33 butikerna stänger för gott. Och vissa butikslokaler har redan börjat tömmas. Trots dramatiken så är detta inte det slutgiltiga slutet för Body Shop i Sverige. De runt 30 franchise-butikerna ska nämligen drivas vidare som tidigare.

Konkursprocessen är långt ifrån klar och ska pågå under hela 2024 och även en bit in på nästa år. Utförsäljningen av butikslagren har hittills varit god och det ser därför ut att bli en god utdelning till fordringsägarna, enligt konkursförvaltaren.

Konkurser på flera marknader

Det brittiska moderbolaget The Body Shop har även ansökt om konkurser för dotterbolag i bland annat USA, Kanada och Danmark – till följd av flera år med vikande försäljning och försämrad lönsamhet.

LÄS ÄVEN: Efter konkursen – nu ska kedjan säljas vidare

Annons
Annons