Myndigheten varnar för Amazon.se: ”Hög risk att handla”

Produkterna klarade inte säkerhetstesterna.

Vi har vid flera tillfällen rapporterat om felaktiga och oklara produktsidor på Amazon.se, där kunder fått något annat än vad de trott att de har beställt. Nu har TV4 granskat säkerheten på fem elektronikprodukter beställda från Amazon.se och resultatet är nedslående för e-handelsjätten.

Faktum är att ingen av produkterna passerade testerna utan anmärkningar. Bland annat hade en mixer knivarna placerade för nära fingrarna och en bottenplatta på en kaffekokare slutade inte brinna som den skulle.

Annons

Därför går nu Elsäkerhetsverket ut och varnar för att handla på plattformen.

Testerna visar att det är en hög risk att handla av Amazon i dagsläget, men vi får väl helt enkelt se hur de reagerar när vi får kontakt med dem, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, till TV4.

Produkterna säljs av externa säljare och Amazon säger att de har system på plats för att granska dem, så att de lever upp till alla krav. Man säger också att man "blir bättre hela tiden".

Amazon tar också bort de produkter som pekas ut, men enligt Sveriges konsumenter finns det brister i EU:s lagstiftning, som gör att liknande produkter snart går att köpa på nytt. Detta då det är säljarna själva, inte plattformen, som bär ansvaret.

Det här leder till att vi anmäler farliga produkter gång på gång, Amazon tar bort dem men sedan kommer i princip samma produkt snart upp igen, säger Sinan Akdag, digital expert hos Sveriges konsumenter.

LÄS ÄVEN: Amazon.se i blåsväder efter ännu en miss - "Färg: Svärd"

Annons