Myndigheten vill straffa e-handlaren med miljonböter

"Har sålts i många tusen exemplar".

Konsumentverket kräver att e-handlaren Jollyroom ska tvingas betala en miljon kronor i sanktionsavgift. Detta då man anser att bolaget sålt en snorkelmask utan att ha försäkrat sig om att den är säker.

Jollyroom har sålt snorkelmasken utan att kontrollera att tillverkaren försäkrat sig om att masken är säker att använda. Dessutom har snorkelmasken sålts i många tusen exemplar under flera år och det är en produkt som är populär hos barn, säger Elisabeth Andréasson, jurist på Konsumentverket, i ett uttalande.

Annons

Myndigheten påpekar att det är extra viktigt att en snorkelmask kan ventilera ut koldioxid på ett bra sätt. Annars kan det leda till koldioxidförgiftning och även drunkningsrisk för användaren.

Eftersom det överhuvudtaget inte har gjorts någon undersökning när det gäller förmågan till utventileringen av koldioxid så är det ju allvarligt eftersom det är en risk som för konsumenten är dold. Du räknar helt enkelt inte med att du kan bli koldioxidförgiftad när du använder snorkelmasken, säger Elisabeth Andréasson.

Enligt Konsumentverkets kontroller saknades stora delar av den tekniska dokumentationen. Den hade heller ingen bruksanvisning eller produktinformation på svenska. Därför kräver man nu att Förvaltningsrätten utdömer en sanktionsavgift.

Jollyroom själva vill inte kommentera ärendet i dagsläget, utan svarar kort:

Vi har fullt fokus på att återkalla samtliga sålda snorkelmasker. Vi har inte mottagit någon dokumentation av Konsumentverket i ärendet och innan det sker kan vi inte uttala oss i frågan, säger Nicole Bellman, kommunikationschef på Jollyroom, till Ehandel.

Annons