Mystiskt chockras på Stockholmsbörsen – ”någon form av feltryck”

Marken skälvde - nu undersöker Nasdaq och FI fallet.

Vad var det egentligen som hände vid 10-tiden på Stockholmsbörsen? Plötsligt rasade den med 7 procent, innan kurvan återfann fotfästet och gick upp till minus 2,5 procent.

Exakt vad som inträffat är ännu inte klarlagt. Nasdaq och Finansinspektionen undersöker båda två ärendet för stunden. Men det ska i alla fall inte röra sig om ett cyberangrepp.

Annons

Vi har fullt fokus på att gå till botten med vad som hände i just den här situationen. Det finns inget som pekar på att det skulle vara något i Stockholmsbörsens system som har gått fel, säger David Augustsson, kommunikationschef på Stockholmsbörsen, till SVT.

Då har vi smalnat av orsakslistan, och det som återstår är en köp/sälj-transaktion och nu tittar vi på varför den skedde, fortsätter han på Dagens Industri.

Rörelsen uppmärksammades brett och flera spekulerar nu i att det rör sig om en order som gått snett.

Det verkar som att det är någon form av feltryck på terminsmarknaden. Någon har lagt en för stor volym eller haft en för låg limit men det är fortfarande väldigt mycket spekulation just nu och allt studsar ju upp igen, det talar för att det blivit någon form av feltryck, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, till TT.

Han säger också att han aldrig sett något liknande på den svenska marknaden under sina 35 år.

Annons