Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Nätapoteket MEDS inför eget system för högkostnadsskydd

Nätapoteket MEDS inför eget system för högkostnadsskydd
Joanna Elmes COO och Björn Thorngren vd på Meds
Michell Grönlund

Dela artikeln:

Läkemedel till äldre personer ska subventioneras från första kronan.

ANNONS

Uppstickaren och Apotea-konkurrenten Meds inför ett eget system för högkostnadsskydd, som uppges bli generösare än det som vanligen erbjuds kunderna. Särskilt förändras systemet för pensionärer, som via nätapoteket nu ska kunna få sina läkemedelskostnader subventionerade från och med första kronan.

LÄS ÄVEN: Meds succéstart: Flera hundra order varje dag

Medicinerna ska också kunna levereras med bud fram till dörren och dessa erbjudanden hoppas Meds nu ska motivera pensionärer till att börja handla sina apoteksprodukter online.

- Vi vill erbjuda en service till äldre, samtidigt som vi vill lyfta frågan om pensionärers läkemedelskostnader. Att pensionärer är en utsatt grupp blir extra tydligt för oss som hanterar läkemedel. Detta är en fråga som ligger Meds nära, och som vi vill förändra. I flera länder, exempelvis Storbritannien, betalar inte äldre för läkemedel alls, säger Meds grundare och vd Björn Thorngren i ett pressmeddelande.

Halva kostnaden återbatalas

Han menar att många pensionärer upplever den nedre gränsen i högkostnadsskyddet, som idag är 1 125 kronor, som alltför hög. Meds erbjudande är istället att de återbetalar halva kostnaden upp till högkostnadsskyddet, åtminstone under den närmsta månaden

- Under september månad återbetalar MEDS halva kostnaden för äldres receptbelagda mediciner upp till högkostnadsskyddet. Det innebär att alla över 61 år, året då du tidigast kan ta ut allmän pension, kommer att få hälften av sin order återbetald upptill 1 125 kronor på receptbelagda läkemedel. Återbetalningen tar högst sju bankdagar från och med när ordern är lagd, skriver företaget.

Vad händer efter september? Återgår systemet till att funka som innan då?

- Som det ser ut nu, vi har ju som enskild aktör inte obegränsade resurser att finansiera svensk sjukvård. Cirka 20-25 procent av läkemedelkosnaderna (som ligger på cirka 30 miljarder) betalas av kunderna idag. Men det kan bli en fortsättning. Vill man vara säker är det dock läge att skynda nu, säger Björn Thorngren till Ehandel.se.

Dela artikeln: