Näthandlare i konkurs: “Det finns inte längre pengar”

"Drabbas tyvärr av den perfekta stormen".

I september förra året så berättade den danska nätbokhandlaren Tales om sin Sverige-plan.

Vi är inte här för att stjäla marknadsandelar, utan vårt mål är att göra marknaden större genom att leverera billiga böcker med en mer effektiv och billig distribution för att utvidga den samlade marknaden, sade Thomas Schnoor, vd för Tales Sverige.

Annons

LÄS ÄVEN: Efter hajpade lanseringen – nu är bokjätten här: ”Väldigt spännande”

Och den som eventuellt var orolig för Tales bör nu veta att bolaget har ansökt om konkurs. Det berättar Svensk Bokhandel som hänvisar till danska Bogmarkedet.

Det finns inte längre pengar för att hålla företaget flytande. Vi har gjort allt för att verksamheten ska kunna köra vidare, men det har tyvärr inte varit möjligt, säger grundaren Rasmus Halvor i ett uttalande till den danska tidningen.

Bolaget ska vara en av de största nätbokhandlarna i Danmark men är även verksamt i Sverige, Norge, Tyskland och England. I Sverige är man aktiv med Tales.se.

Anledningen till konkursansökan sägs vara ökade annonseringskostnader. Det ska helt enkelt ha blivit för dyrt att locka till sig nya kunder.

Samtidigt har omsättningen av fysiska böcker i branschen sjunkit med över 10 procent under 2022. Detta ovanpå ett år då stora kostnader har lagts på etableringen av streamingtjänsten för e-böcker och ljudböcker. Tillsammans med återbetalning av coronalån drabbas vi tyvärr av den perfekta stormen, säger Rasmus Halvor.

Annons