Vi tar bort ett helt led i processen. När kunderna skickar sina returer direkt till vårt lager i Borås kan vi snabbt hantera dem och lägga ut varorna till försäljning igen, förklarar Erika Johansson för Ehandel.se.
Detta ska nämligen inte bara minska ledtider och transporter, utan också påskynda återbetalningar till kunderna, menar Erika.
Tidigare hanterades majoriteten av returerna via externa partners, men nu får Nelly större kontroll över hela flödet.
Att fysiskt se och bedöma produkterna ger oss en helt annan förståelse för returorsakerna än vad vi får enbart via datan från vårt digitala returverktyg. Vi tror att kombinationen av data och fysisk inspektion kommer att ge oss ovärderlig kunskap, säger hon.
Det är dock inte alla returer som kommer att passera genom Borås. Modeföretaget planerar att fortsatt använda externa returcenter i vissa fall, särskilt där det geografiskt går snabbare och är mer miljövänligt.
Vi tittar exempelvis på Finland, där det för närvarande går snabbare för kunderna att skicka sina returer till ett center i Baltikum än till vårt lager i Sverige. Men fokus ligger hela tiden på att minimera både ledtider och transportsträckor, förklarar Erika Johansson.
Nelly ser inte den nya modellen som en isolerad lösning, snarare är den ett nytt steg i ett omfattande och långsiktigt förbättringsarbete inom returområdet.
Det finns dessvärre ingen enskild magisk lösning för att sänka returgraden, utan det är en kombination av många mindre, samverkande förändringar, säger Erika Johansson.
Vi har under en tid framgångsrikt arbetat intensivt med vår tvärfunktionella returstrategi, där vi har sett fina resultat på vår returgrad.
För att lyckas krävs ett löpande arbete med att identifiera de bakomliggande orsakerna till varför varor skickas tillbaka. Det kan handla om allt från storleksavvikelser till produktbilder som inte motsvarar verkligheten.
Genom att kombinera kundfeedback med returdata och fysisk granskning kan Nelly se mönster och snabbt vidta åtgärder, exempelvis justera produktbeskrivningar, utveckla bättre storleksguider eller i vissa fall till och med fasa ut specifika plagg ur sortimentet. Målet är att förebygga returer redan innan de sker.
En av de mest centrala utgångspunkterna är att analysera och optimera sortimentet utifrån returgrader och returorsaker, säger Erika Johansson.
Tidigare har bolaget samarbetat med Boomerang Distribution, ett samarbete som enligt Nelly fungerat väl. Men i takt med att behovet av snabbhet och kontroll ökar, blir det egna lagret i Borås ett allt viktigare nav i logistikmaskineriet.
Implementeringen av den nya modellen pågår för fullt och beräknas vara slutförd i slutet av tredje kvartalet. Då ska hela returflödet vara strömlinjeformat med målet att göra både kunderna och klimatet lite mer nöjda.