Norge vill stoppa snuset på nätet – men det finns en öppning

"Handlar inte om att stänga ned de som sköter sig bra".

Vårt västra grannland, Norge, är inte glada över den dramatiska ökningen av snusanvändning i landet sedan 2000-talets början. Därför har man varit på jakt efter olika sätt att stoppa just snusaktörer i landet.

Under fredagen röstades en ny tobaksstrategi igenom i Stortinget, som bland annat syftar till att förbjuda tobaksförsäljning på nätet. Ett potentiellt hårt slag för e-handlarna i branschen.

Annons

Men det finns en öppning för bolag som Haypp Group. Förbudet kan nämligen komma att slå mot gränsöverskridande e-handel, vilket innebär att de som säljer i Norge via norskt bolag kan få fortsätta i vanlig ordning.

Det handlar inte om att stänga ned de norska e-handlarna som sköter sig väldigt bra och som åldersverifierar alla kunder via Bank-id, säger Markus Lindblad, chef för externa affärer på Haypp, till Dagens Industri och fortsätter:

Min bästa gissning är att man kommer att återkomma med ett lagförslag där man förbjuder den internationella försäljningen av tobaksprodukter.

Huruvida så blir fallet i slutänden är dock inte helt klart. Och osäkerheten har fått Haypp Groups aktie att darra.

Nu blir det upp till regeringen att ta till sig allt som har skrivits i den här strategin och allt som alla riksdagspartier har sagt i Stortinget. Sedan ska man prioritera vad som är viktigast att gå fram med och hur man i så fall ska anpassa sina förslag för att få stöd i Stortinget, säger Markus Lindblad.

LÄS ÄVEN: E-handlarna rasar över lagförslag: “Maffiaverksamhet”

Annons