Ny e-handel ska öka beredskapen: “Aldrig varit så oförberedda”

Säljer endast en produkt.

Vad händer om Sverige drabbas av en långvarig kris, där samhällets service inte fungerar på det sätt vi är vana vid? En trolig utveckling är att varje person kommer att behöva ta ett eget ansvar för att klara sig på egen hand, åtminstone en kortare tid. Men långt ifrån alla har den beredskap som krävs, i form av vatten, mat och teknisk utrustning.

Det menar Filip Waak, som ligger bakom den nystartade e-handeln Bered.nu. I den säljer han endast en produkt. Det är en krislåda som innehåller bland annat en radio, en gasbrännare och hopfällbara vattendunkar.

Annons

Du investerar i en brandsläckare för att du vill känna trygghet. Du går inte runt och oroar dig för att det ska börja brinna hela tiden, utan du köper en brandsläckare ifall olyckan skulle vara framme. Vi bör ha samma syn på hemberedskap, säger Filip Waak om sin e-handel.

För de flesta känns förmodligen en kris som är så omfattande att man behöver en krisväska ganska långt borta, men Filip Waak pekar på covid-pandemin och menar att saker och ting kan förändras fortare än man tror. Han blev själv permitterad från sitt jobb inom marknadsföring på ett solcellsbolag när covid-19 intog landet. Det var då han fick tid att dra igång sitt nya e-handelsföretag.

"Allvarliga konsekvenser"

Många minns förmodligen hur butikshyllor gapade tomma när kunderna bunkrade toalettpapper och konserver i början av pandemin. Det kan alltså finnas anledning att vara beredd för framtida kriser, menar Filip Waak.

Förhoppningsvis händer det aldrig någon allvarlig kris i vårt samhälle där vi inte kan tillgodose våra basbehov. Men sker det utan att du har någon form av beredskap så kan konsekvenserna bli mycket allvarliga. Vi behöver skapa en högre medvetenhet kring de sårbarheter som finns i vårt samhälle och kunna hjälpa varandra när vi behöver det som mest.

Filip Waak listar de fem saker som är viktigast att tänka på när man förbereder sig inför en eventuell kommande kris: Vatten, mat, värme, kommunikation och sömn. Vatten pekas ut som det allra viktigaste.

Det här är viktig kunskap att få ut till allmänheten. Vi har förmodligen aldrig varit så oförberedda som vi är just nu och aldrig förlitat oss så mycket på vår teknologi och våra system, säger han.

Bered.nu räknar med att skicka ut sina första lådor i mars. Senare i år planerar man att att även öppna för försäljning till andra länder i Europa.

LÄS ÄVEN: Deras sälj har fyrdubblats: "Många förbereder sig för att fly"

Annons

Annons