Ny storförlust för e-handelsjätten – men tydlig förbättring

Viktigt kliv framåt, samtidigt som ett orosmoln tornar upp sig.

Modejätten Nakd hade två riktigt tunga år bakom sig, när man gick in i 2023. Såväl 2021 som 2022 bjöd på en omsättning på 2,4 miljarder kronor, men också förluster på över -500 miljoner.

Det har dock pågått ett omfattande arbete för att stoppa blödningen och göra de illröda siffrorna till svarta. Men man har en bra bit kvar, visar färska siffror för 2023.

Annons

Omsättningen backade till strax över 2 miljarder och förlusten gick från -581 till -311 miljoner kronor, rapporterar Breakit. En klar förbättring, de röda siffrorna har krympts ordentligt.

Mer bekymmersamt är dock att räntekostnaderna dragit iväg och nu är uppe i hela 100 miljoner kronor.

Bolagets finansiering är ohållbar på sikt och räntekostnaderna är för höga, säger Mattias Jacobsson, vd för Nakd, till Di.se.

Man har också fortsatt varit i behov av externt kapital.

I inledningen av 2024 plockade man därför in 170 miljoner via en kombination av kapital och lån. Pengar som skulle säkra driften under omställningsresan.

Det är en "game changer" som verkligen ger oss möjlighet att lyfta bolaget, jag ser det som att vi nu går in i en ny era, sa vd:n Mattias Jacobsson till Di Digital i samband med detta.

En av de åtgärder som vidtagits för att nå vad som ska bli ett positivt ebitda-resultat under 2024 har varit större nedskärningar. Totalt ska runt 30 procent av arbetsstyrkan ha kapats under hösten. De ska då även ha konsoliderat IT, logistik och frakt för att effektivisera verksamheten och dra ned på kostnader.

Annons
Annons