Nya mardrömssiffror – konkurserna rusar i handeln

Ingen ljusning i sikte.

Nyföretagandet minskar och konkurserna bara ökar. Har ni hört det förr? Det har varit samtidens melodi sedan inflationen slog till med full kraft. Enligt färska siffror från Creditsafe, som specifik tittar på aktiebolag, gick 536 sådana i konkurs under april - en ökning med 24 procent.

Värst drabbad var, återigen, detaljhandeln där konkurserna ökat med 37 procent i år. Bland de större hittar vi klädvarumärket Scotch & Soda, som vi tidigare rapporterat om.

Annons

Tyvärr är det ingen enskild bransch som går opåverkad just nu, utan samtliga branscher uppvisar ökade konkurssiffror. Vi ser definitivt att det är tuffare tider och att lågkonjukturen drabbar många svenska företag. Olyckligtvis blir många medarbetare även av med sina jobb, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i ett uttalande.

Även UC, som också tittar utanför aktiebolagen, har registrerat en ökning av konkurser i april En 15-procentig sådan för att vara exakt. De ökade med 17 procent i detaljhandeln och 14 procent inom byggbranschen.

Handeln är direkt beroende av konsumenternas köpkraft som minskar i takt med ökade vardagsutgifter. Vi ser också hur handelns egna kostnader ökar och hur marginalerna minskar, exempelvis till följd av att arbetsgivaravgiften höjs och att det blivit betydligt dyrare att importera varor på grund av den svenska kronans svaga läge. Inte heller det omtalade elstödet har ännu dykt upp, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

"Ser ingen ljusning"

Allt talar också för att vi kommer att få fortsätta rapportera om dystra siffror en tid framöver. Prognoserna är inte av det ljusare slaget.

Vissa experter menar att botten är nådd och låt oss hoppas på att de har rätt, men i nuläget ser vi ingen ljusning i vår statistik varken kring konkurser eller nystarter, säger Johanna Blomé.

Inte heller i aktiebolagens förlovade land ser man en vändning som nära förestående.

Det är tydligt att företag över hela landet kämpar för sin överlevnad. Med tanke på vår oroliga omvärld, den fortsatt höga inflationen och ränteläget just nu är det inte troligt att vi kommer börja se en positiv utveckling än på ett tag, säger Henrik Jacobsson, Creditsafe.

Annons
Annons