Ole Sauar om stora VD-beslutet: ”En otrolig resa”

"Visst är det en kul ändring".

Nej, det är inget aprilskämt. Grundarna Terese Fernbring, tidigare HR-ansvarig, och Ole Sauar, tidigare vd, lämnar faktiskt de operativa rollerna i Jollyroom och fokuserar på styrelsearbete istället. Ersättarna har internrekryterats och nu berättar Ole Sauar om beslutet att lämna över det operativa ansvaret.

Vi har ju väldigt duktiga ledare internt i verksamheten, som dessutom har utvecklats väldigt väl och varit hos oss en längre tid. Vi ser möjligheten att ta en annan roll och bidra på ett övergripande sätt. Det är en spännande möjlighet för både Nicole och Mattias, men också för mig och Terese, säger han till Ehandel.

Annons

Vad är ni mest stolta över med det arbete ni gjort så här långt?

Det har varit en otrolig resa - och den fortsätter ju också. Det första viktiga målet var att bli störst på nordisk basis. Det var ju också den första delen på den här resan. Sedan har vi nu på senare år äntligen samlat hela verksamheten i Torslanda på Campus Jollyroom med över 75 000 kvadratmeter lager, kontor och restaurang. Det är väldigt viktiga milstolpar. Sedan har vi inte minst hittat väldigt många duktiga människor till verksamheten.

"Över all förväntan"

Att lämna ifrån sig vd-rollen och bli styrelseordförande är inte alltid det lättaste. Ole skrattar lite på frågan om det nu blir knepigt att hålla fingrarna borta från det operativa arbetet och bara ägna sig åt sin nya roll.

Jo då, men den här överlämningen har pågått sedan en tid tillbaka så vi har redan lämnat över ganska många uppgifter. Så det blir ingen abrupt övergång. Både Terese och jag har successivt lämnat över mycket av den dagliga verksamheten och det har gått över all förväntan.

Hur länge har det varit på gång?

Vi har hållit på med det under det senaste året och vi har haft det i åtanke en tid och jobbat för att utveckla våra ledare och nyckelpersoner.

Är det så att du och Terese passar bättre i övergripande roller, där ni befinner er idag?

Haha, gud vet. Det får framtiden utvisa. Men visst är det en kul ändring att nu få jobba som ordförande och fördjupa sig i olika ämnen, som jag inte haft tid att göra förut i lika stor utsträckning.

Annons

Jobbar redan med julhandeln

Några större strategiska förändringar är dock inte att vänta på Jollyroom i och med ledarskiftet. Det är ingen slump att man internrekryterat och valt att låta Nicole Berger, ny HR-chef, och Mattias Jacobsson, ny vd, ta över de operativa uppgifterna.

Tanken är att fortsätta den plan som ligger. Vi har jobbat med en uppdaterad strategiplan det sista året, som utvecklats fram över tid. Det är självklart en fördel att vi har så duktiga ledare internt så att vi får en kontinuitet i de planer som lagts och bevisligen fungerat bra. Sen är det klart att man ska utmana och utvecklas också. Men för de som jobbar blir de inga skillnader, utan arbetet fortsätter som vanligt.

Vad är det viktigaste som ni fokuserar på just nu?

Det viktigaste här och nu är den här ändringen, som vi formellt sett publicerade idag. Sedan händer det ju hur mycket som helst på marknaden också. Men det vi fokuserar mycket på just nu är julhandeln och att försäkra oss om att vi kan hantera en stark e-handelsjul med hög kvalitet. I och med att vi säljer produkter i barn- och babykategorin blir det ju en väldig peak runt jul. Så vi börjar redan i januari med att säkra upp den kapaciteten, säger Ole Sauar.

LÄS ÄVEN: Ole Sauar lämnar VD-rollen i Jollyroom – han tar över

Annons