ÖoB letar nya lokaler – ger en halv miljon i hittelön

"Som en nål i en höstack".

"Få upp till 500 000 kronor i hittelön", så lyder titeln på en annons hos lågpriskedjan ÖoB. Längre ner förklarar företaget att man är "i en expansiv fas" och att ÖoB är på jakt efter nya lokaler för att etablera fler varuhus.

Helst vill man hitta lokaler med en totalyta på mellan 400 och 700 kvadratmeter i högtrafikerade områden i citylägen i Stockholm och Göteborg. ÖoB utlovar en hittelön på upp till en halv miljon kronor till den privatperson eller fastighetsägare som kommer med "det bästa tipset".

Annons

Det är kunderna som gör vår verksamhet, så det känns rätt att be dem komma med bra tips. Det är faktiskt inte svårare än så, vi vill vara där de vill ha oss, säger Fredrik Johanson, kommersiell chef ÖoB, till Ehandel.

LÄS ÄVEN: ÖoB smyger ut på nätet: ”Inte en satsning på e-handel”

Enligt företaget har annonsen legat ute på sajten i över tre år och man får in runt 5 till 10 tips i månaden.

Annonsen är uppe utifall att man skulle få ett bra tips, man vet ju aldrig. Det är som en nål i en höstack, helt plötsligt kan det hända. Men hittills har vi inte fått något som har stämt överens med våra behov, säger Caroline Johnson Grönland, etableringschef på ÖoB, till Ehandel.

Tack vare annonsen har vi fått många värdefulla kontakter med fastighetsägare som har sett den, men egentligen vänder den sig till privatpersoner. Vi vill att våra kunder ska tipsa oss om platser eller lokaler i deras närhet, eftersom ÖoB vill vara där de är och vill fortsätta bredda sitt butiksnät. Men de flesta tips passar inte oss, vi har jättemånga krav som många gånger också är svåra för fastighetsägare att möta.

Så ni har inte belönat någon än? 

Nej, det har vi inte gjort. Det är många som hör av sig och säger att de vill ha ett ÖoB närmare sig, vilket är jättetrevligt och något vi så klart uppskattar. Men det är kanske inte det som leder till att vi går vidare med ett sådant tips, säger Caroline.

Ett tips behöver vara konkret. Vi har ganska många krav och de grundliga kraven beskrivs i annonsen, men de som har tipsat oss hittills har inte haft något konkret att komma med eller något som matchar våra önskemål. Men det är inte omöjligt att ett tips, trots att det inte är så konkret gällande lokal, hade varit något för oss om man hade många med sig från samma plats.

Annons

Enligt annonsen sker utbetalning av hittelönen när ett avtal är skrivet. Viktigt att poängtera är även att mottagaren betalar A-skatt på summan, om man inte är en juridisk person eller innehar F-skattsedel. Så hittelönen kan komma att bli lägre efter att allt som ska betalas har betalts.

Hittelönen är "upp till" en halv miljon kronor, vad avgör hur mycket ett tips är värt? 

Det beror helt och hållet på hur mycket hjälp vi får. Det är svårt att säga, vi bedömer varje tips individuellt från fall till fall, avslutar Caroline.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!