Sedan i maj 2024 är lågprispionjären ÖoB helägd av den norska retailjätten Europris. De nya ägarna har satt upp ett ambitiöst mål för den svenska kedjan: en omsättning på 5 miljarder norska kronor med en rörelsemarginal på 5 procent till 2028.
Vägen dit är dock lång, vilket framgår tydligt i den senaste kvartalsrapporten. För det andra kvartalet redovisar ÖoB en negativ rörelsemarginal på -3 procent, motsvarande en rörelseförlust på 34 miljoner norska kronor.
Samtidigt finns det ljusglimtar. Den jämförbara försäljningen i butikerna ökade med 4,7 procent i lokal valuta. En del av ökningen tillskrivs en sen påsk, men den visar ändå på en viss tillväxt. Som jämförelse ökade ägaren Europris egen försäljning i Norge med starka 11,7 procent under samma period.
Pilotbutik ger hopp om vändning
Den verkliga potentialen för ÖoB:s framtid syns i den ombyggda butiken i Uddevalla. Där har Europris implementerat ett nytt koncept och ser nu "positiva tecken".
Rapporten visar att snittköpen i testbutiken är högre och att marginalen har förbättrats, tack vare att kunderna i högre utsträckning handlar non-food-produkter. Denna utveckling är en central del av strategin framåt, enligt Europris vd Espen Eldal.
Fler pilotbutiker kommer att följa under hösten, utöver fortsatt harmonisering av kategorier. På sikt förväntas ombyggnaden, förnyelsen och moderniseringen av kategorier och butiker förbättra kundupplevelsen och attrahera nya kundsegment, skriver han i rapporten.
Total ombyggnad krävs
Trots de lovande resultaten i Uddevalla konstateras det i rapporten att snittköpet för kedjan som helhet är "relativt oförändrat". Slutsatsen från de nya ägarna är tydlig:
En fullständig ombyggnad och uppgradering av butikerna är nödvändig för att ÖoB ska kunna ompositioneras som en mer relevant shoppingdestination.
Rapporten pekar även på interna utmaningar. Genomförda operativa förbättringar har visserligen ökat kampanjförsäljningen, men detta har samtidigt kannibaliserat på den ordinarie försäljningen, vilket belyser den komplexa balansgången i att vända utvecklingen för den anrika lågpriskedjan.