Otillåtet vapen säljs på Amazon.se – ”det är så sjukt trubbigt”

"Diskmaskin med ögonen".

Det är inte bara produktbeskrivningarna som varit knepiga för Amazon. Nu visar det sig även att det säljs vapen, som är otillåtna för privatpersoner i Sverige att inneha, på marknadsplatsen. Det rör sig om en form av tårgas, och alltså inte den godkända försvarssprayen, som innehåller ortoklorbensenmalonsyradinitril - mer känt som CS-gas.

Sprejen tillhandahålls av tyska tredjepartssäljare på plattformen. En av de som uppmärksammat detta är Björn Hansen på Bodyguard Säkerhetsprodukter, som själva säljer godkänd försvarssprej utan otillåtna ämnen.

Annons

Google stoppar som vanligt mina annonser för laglig försvarssprej men de tillåter Amazon att annonsera ut en rip-off - och de skickar till Sverige, säger han till Ehandel.

Inte nog med att sprayen inte är laglig på marknaden. Säkerhetsbeskrivningen på produktsidan lämnar även en hel del i övrigt att önska med fraser som "diskmaskin med ögonen".

"Birth control"

Den här typen av produkt ställer alltså till det för de som säljer lagliga alternativ, då annonseringen av dem är minst sagt knepig. Inte minst på Google, menar Björn Hansen.

Om det nu vore så att de inte vill tillåta försvarssprej överhuvudtaget så hade dom ju kunnat spärra just dom nyckelorden, men det gör de inte. De använder AI för att besluta angående annonser. Jag har till exempel ibland fått försvarsspray klassat som "birth control", vilket innebär begränsningar i vissa länder. Det är så sjukt trubbigt, säger Björn Hansen.

Huruvida det sålts några flaskor av den berörda sprejen från Amazon till den svenska marknaden är dock oklart. Men Ehandel söker Amazon för att få svar på frågan.

Skulle man som privatperson ha köpt sprejen i god tro rekommenderar man från Polisen att lämna in den till återvinning.

Då bör man gå och lämna den på aerosolavdelningen vid en återvinningscentral, så att den kan tas om hand, säger Ola Österling, på Polisens presstjänst, till Ehandel.

UPPDATERING: Amazon efter tårgasmissen: "Är inte längre tillgänglig"

Annons

Annons