Pär Svärdsons besked efter hotet om vite: ”Inte någon form av trots”

Missförstånd bakom vitesföreläggande, enligt Apoteas vd.

Apotea kan få betala ett vite på 50 000 kronor om inte ett antal åtgärder är tagna innan den 30 september. Det står klart sedan Arbetsmiljöverket utfärdat ett vitesföreläggande mot nätapoteket. Anledningen är att myndigheten haft synpunkter på Apoteas rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete.

I vitesföreläggandet framgår det att Arbetsmiljöverket vill se skriftliga rutiner över Apoteas arbete med arbetsmiljön, där det bland annat ska framgå hur rutinerna ser ut och vem som ansvarar för att det följs. Det ska också förtydligas hur rutinerna ser ut för att göra riskbedömningar på arbetsplatsen.

Annons

Enligt Pär Svärdson, vd på Apotea, beror det hela på en kommunikationsmiss. Han berättar att de haft en löpande dialog med Arbetsmiljöverket sedan myndigheten beslutat sig för att inleda en större granskning av e-handeln. Så småningom resulterade detta i ett antal synpunkter från myndigheten och att Apotea skulle skicka in kompletteringar angående sitt arbetsmiljöarbete.

I vissa avseenden hade Apotea tolkat samtalet mer som att det fanns ett antal saker kopplat till rutinerna som skulle sättas på pränt, men inte att det skulle skickas in.

Man struntar så klart inte i att skicka in på grund av någon form av trots, utan vi skickade in det som vi uppfattade att de ville ha, säger Pär Svärdson till Ehandel.

"Olyckligt"

Han menar att Apotea har alla arbetsmiljörutiner på plats.

Så ni har alltså allt nedskrivet men missade att skicka in till Arbetsmiljöverket?

Jag ska inte säga helt säkert att vi har absolut allting nedskrivet, vi kan säkert behöva komplettera med något.

Nu har Apotea till och med den 30 september på sig att inkomma till Arbetsmiljöverket med de efterfrågade kompletteringarna.

Det var olyckligt att vi inte skickade in allt från början men det kommer vi självklart att göra nu, avslutar han.

Annons

LÄS ÄVEN: Så klarar e-handeln pandemin: "Många sjukskrivningar"

Annons